На знімку: У центрі праворуч Сергій Шахов.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.

Позачергове засідання було скликано на вимогу 158 народних депутатів України. У сесійній залі зареєструвалися 296 депутатів.

Проголосували за скорочення подання поправок до проекту закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії у другому читанні (№ 3658) до кінця поточного дня.

Проект закону про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» (щодо здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами) № 3615 доповіла народний депутат України Марія Мезенцева («Слуга народу»). Вона зауважила, що законопроект спрямований не на захист аптечних монополій, а дозволить кожному українцю самому придбати лікарські засоби онлайн у будь-якій аптеці. А у тих селах чи містечках, де люди не користуються Інтернетом, ліки можна буде замовити телефоном. Законопроект враховує вимоги директиви ЄС щодо захисту прав споживачів. Було також внесено альтернативний законопроект № 3615-1. Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький додав, що у законопроекті передбачено запобіжники щодо умов зберігання лікарських засобів під час їхньої доставки. Комітет рекомендував підтримати у першому читанні альтренативний законопроект     № 3615-1, а всі кращі положення першого законопроекту врахувати під час доопрацювання до другого читання. Під час обговорення Вікторія Сюмар («Європейська солідарність») висловила думку, що цей законопроект є не настільки важливим, щоб для його розгляду скликати позачергову сесію. На це Марія Мезенцева відповіла, що законопроект було винесено ще на позаминуле пленарне засідання, але доставка різними операторами лікарських засобів не врегульована законодавчо — як і великих фармацевтичних мереж, так і невеликих аптек. А в умовах пандемії не всі люди можуть вийти з дому і піти до аптеки, щоб придбати ліки. Ірина Констанкевич (ДГ «За майбутнє») додала, що законопроект потрібен особливо для міських мешканців, але до другого читання потрібно врахувати й інтереси сільських мешканців. Сергій Соболєв («Батьківщина») зауважив, що закон не може стати альтернативою до закриття ФАПів та районних лікарень — закрили медзаклад, натомість замовляйте ліки через Інтернет. Депутат наголосив, що медична допомога має бути доступною для мешканців кожного міста чи села. Олександр Бакунець (ДГ «Довіра») застеріг, що потрібно забезпечити контроль за якістю ліків, які замовлятимуть онлайн. За ухвалення законопроекту     № 3615-1 за основу проголосували 308 депутатів. Терміни внесення пропозицій до другого читання скорочено наполовину.

Парламент проголосував за надання державної підтримки дитячим центрам «Артек» і «Молода гвардія» на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) (законопроект № 3781). Щоб дитячі табори не збанкрутіли і не закрилися, держава згідно із законопроектом викупить 90 відсотків путівок. Під час обговорення депутати зазначали, що колектив «Артека» вже три місяці не отримує зарплату. Сергій Шахов (ДГ «Довіра») запропонував уряду зробити безоплатно ІФА-тести всім дітям і ще відправити їх на літній відпочинок. Соломія Бобровська («Голос») звернула увагу на фінансування всіх дитячих таборів. Голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв відзначив, що колізія полягає в тому, що у Мінфіну кошти є, але потрібно законодавче рішення для їх спрямування дитячим оздоровчим центрам. За ухвалення законопроекту в цілому проголосували 354 депутати.

Розглянувши у другому читанні, парламент ухвалив у цілому проекти законів про внесення змін до статті 8 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» щодо підвищення розміру стипендії та щорічної допомоги (№ 2013) — 351 «за», про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців (№ 2524) — 240 «за».

У першому читанні також ухвалено проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо сприяння розвитку фізичної культури і спорту (№ 3550) — 330 «за» — зі скороченням наполовину строків підготовки законопроекту до другого читання.