Учорашнє засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль розпочав зі слів пам’яті за загиблими на Донбасі українськими військовими, де російські окупаційні війська та бойовики в порушення Мінських домовленостей щодня обстрілюють наші позиції. «Кожне забране життя — це трагедія і для родин загиблих, і для всієї України. Цього тижня було цинічно вбито українського військового медика Миколу Іліна під час евакуації тіла його загиблого побратима. Такі ворожі дії мають усі ознаки військового злочину і наш обов’язок — не залишати такі речі неоскарженими і непокараними. Учора відбулося прощання з командиром взводу 24-ї бригади Тарасом Матвіївим, який загинув геройською смертю від ворожої міни, рятуючи своїх товаришів. Він витягнув двох своїх побратимів із бліндажа, який був зруйнований ворожою міною, але в цей час отримав смертельне поранення. Ми ніколи не забудемо цього подвигу! 13 липня Президент присвоїв Тарасу Матвіїву звання Героя України», — сказав глава уряду та висловив співчуття родинам і побратимам загиблих.

Підкресливши, що шлях до миру неможливий без сильної армії, а сильна армія неможлива без сучасного озброєння та нових технологій, прем’єр повідомив, що уряд пропонує парламенту утворити посаду віце-прем’єр-міністра та Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості, призначивши на цю посаду Олега Уруського. «Сподіваюся, що народні депутати підтримають дану пропозицію уряду», — сказав Д. Шмигаль та висловив сподівання, що цей крок також допоможе ефективніше розвивати літакобудування, вагонобудування, машинобудування та інші стратегічні галузі. «Ми продовжуватимемо реалізацію намічених програм та підтримку промислового сектору через збільшення публічних закупівель, активізацію роботи експортно-імпортного агентства, створення економічних кластерів та інших економічних передумов для розвитку та зростання», — запевнив глава уряду.

Кабінет Міністрів ухвалив рішення щодо реалізації «Нафтогазом України» соціальної благодійної програми зі встановлення малих сонячних електростанцій на дахах будинків та споруд, а також улаштування на базі фотоелектричних модулів освітлення пішохідних переходів та місць загального користування в територіальних громадах, що розташовані поблизу контрольних пунктів в’їзду/виїзду в Донецькій та Луганській областях. «Ця програма дасть змогу будувати малі сонячні електростанції у школах, лікарнях, дитячих садках та на інших об’єктах соціальної інфраструктури. Сподіваємося, що «Нафтогаз України» профінансує цю гуманітарну програму. Саме такі невеличкі кроки дадуть змогу забезпечити поступальний розвиток регіону і держави загалом», — зазначив Д. Шмигаль.

Міністерству охорони здоров’я виділено 7,4 мільярда гривень із Фонду боротьби з COVID-19 для додаткових виплат медичним працівникам, які надають допомогу хворим на коронавірус, та іншим працівникам, які забезпечують життєдіяльність населення. Крім того, МОЗ отримає із фонду на безповоротній основі ще 103 мільйони гривень для забезпечення стажування лікарів-інтернів у 2020 році.Д. Шмигаль нагадав, що уряд подав до Верховної Ради два законопроекти щодо портфельних гарантій, які мають полегшити малому та середньому бізнесу отримання пільгових кредитів для розширення своєї діяльності. «На цю програму буде виділено п’ять мільярдів гривень. На практиці це означає ось що: якщо раніше держава за програмою доступних кредитів гарантувала від 30 до 50 відсотків суми позики, то тепер гарантуватиме 80 відсотків тіла кредиту перед банком», — повідомив прем’єр та зауважив, що ухвалення цих законопроектів — це десять кроків назустріч малому та середньому бізнесу. Та оскільки поки що їх не ухвалено, то глава уряду закликав парламентаріїв зробити це якнайшвидше, бо бізнес дуже чекає цього рішення.

Також Кабінет Міністрів підготував та подасть до парламенту зміни до статті 259 Кримінального кодексу України (щодо посилення відповідальності за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян). Цими змінами посилюється кримінальна відповідальність за завідомо неправдиві повідомлення щодо критично важливих об’єктів інфра-структури, органів державної влади, закладів охорони здоров’я та освіти — передбачається позбавлення волі на строк від чотирьох до восьми років з конфіскацією майна.