У її підготовці взяли участь кандидати історичних наук Георгій Шаповалов, Федір Турченко, Владислав Мороко, Сергій Білівненко, Олексій Штейнле, вчені Михайло Мордовський, Валерій Стойчев та інші.

У департаменті культури, туризму, національностей і релігій ОДА зазначають: діяльність більшості музеїв, особливо виставочна й масова робота, свідчить про їхню відповідність викликам часу. Але їхні стаціонарні експозиції переважно побудовані ще до проголошення незалежності.

«Залишається актуальним створення сучасних музеїв нового типу, які є науковими та духовними центрами і пропонують нове бачення історико-краєзнавчих проблем. Тому департамент культури, туризму, національностей і релігій ОДА став ініціатором розроблення», — каже директор департаменту Владислав Мороко.

За його словами, реекспозиційні роботи вимагають значних фінансових витрат. У Програму розвитку культури області на 2018—2022 роки включена реекспозиція музеїв. Сьогодні вона проведена в Запорізькому обласному, Бердянському, Мелітопольському, Пологівському, Оріхівському краєзнавчих музеях.

У Запорізькому краєзнавчому музеї провели реекспозицію чотирьох залів, оформили кілька нових експозицій, постійних виставок: «Майдан. Початок незалежності», «АТО: війна за незалежність», «Запоріжжя на зламі імперій 1914—1921 рр.», «Економічний розвиток краю в другій половині XIX — на початку ХХ ст.», «Дніпрогес: підкорення стихії» тощо.

У Бердянському краєзнавчому торік провели масштабну роботу зі створення нової експозиції «Завершальний період Української революції 1917—1921 рр. на території Приазов’я» і «Бердянськ у період відновлення 1920—1930-х рр.». У червні в музеї історії м. Бердянська — філії Бердянського краєзнавчого музею — відкрито експозиційний розділ «Бердянський морський торговельний порт в умовах сучасності».

У Мелітопольському міському краєзнавчому музеї оновлено експозиції «Наш край з XV ст. до 1916 р.», «Мелітопільщина в період 1939—1943 рр.», «Війна на сході України: битва за незалежність», проведено реекспозицію в залі «Почесні громадяни міста Мелітополя».

У музейних студіях «Місто за порогами» заповідника «Хортиця» відкрита нова експозиція «Де бої — там є герої», присвячена історії українського козацтва часів Хмельниччини.

«На основі цієї виставки ми разом із заповідником плануємо провести нараду з директорами комунальних музеїв області, обмінятися досвідом створення нових креативних експозицій», — розповів Владислав Мороко.

Так, потрібна серйозна фінансова підтримка. І тут важливою підмогою стають різні грантові проекти.

Оголошено результати відбору музеїв-учасників проекту «Музей відкрито на ремонт 2020» (за сприяння Українського культурного фонду). Відібрано 22 музеї серед майже півтори сотні поданих заявок. У перелік увійшов і Пологівський районний краєзнавчий музей.

Карантинні реалії змусили музеї діяти по-новому. Так, щоб не поривати зв’язки з відвідувачами, заповідник «Хортиця», Запорізький краєзнавчий, Василівський історико-архітектурний музей-заповідник «Садиба Попова», музей «Подвиг» — філія Бердянського краєзнавчого — проводять онлайн-екскурсії, виставки в соцмережах. До світової ініціативи #MuseumFromHome приєднався Мелітопольський міський краєзнавчий музей — і почав власний проект #MLTMuseumFromHome.

Запорізька область.

Довідково

В області — 25 музейних установ, дві з них — у Національному заповіднику «Хортиця» і Національному історико-археологічному заповіднику «Кам’яна Могила».

Цифра

Щорічно музеї області відвідують понад 550 тисяч осіб, проводиться більш як 12 500 екскурсій, приблизно 400 виставок. У фондах музеїв — майже 43 000 оригінальних предметів.