153 тисячі ФОПів уже отримують допомогу з часткового безробіття, звітує міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко. Уже ухвалено понад 175 тис. рішень для здійснення виплат 326 тис. працівників, з них понад 153 тис. — для ФОПів.

«Логіка програми... проста — щоб підприємства не звільняли людей... виплати... є прямими і безповоротними. Така фінансова підтримка дає можливість бізнесу... саме малому... і середньому... почуватися більш впевнено в майбутньому та відновитись після завершення карантину... ми бачимо, що через ухвалені урядом і Президентом рішення з відновлення економічної діяльності динаміка позитивна. Підстави для оптимізму є. Значного зростання нової кількості аплікантів ми не передбачаємо», — коментує міністр.

Ми б пораділи разом із міністром розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, якби йшлося про створення нових робочих місць, про які не втомлюються говорити на найвищому рівні. Та щось, напевно, і там не склалося. Чи то обіцяна зарплата не влаштовує «аплікантів», чи не все прорахували ініціатори руху за 500 тисяч нових робочих місць.

А от наступне повідомлення просто-таки лякає. Законопроект № 2524 прийнято! Хто не в курсі, йдеться про Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб — підприємців».

Утримаємося від коментарів і надамо слово президенту Ліги виробників взуття, шкіргалантереї, хутрових виробів «Укршкірвзуттяпром» Олександру Бородину, який на власному досвіді знає, як контрабанда шкодить національному виробникові:

«Тепер для торговців контрабандою навіть мінімальних ризиків не буде. Навіщо шукати начальника митниці! Він не потрібен — митницю слід ліквідувати. Поясню.

Рада скасувала обов’язкове ведення книги обліку доходів для ФОП у спрощеній системі оподаткування і не ввела обов’язкові РРО*!

Автори законопроекту дозволити «спрощенцям» — неплатникам ПДВ вести облік у довільній формі... в зошиті чи в Excel. Головне — фіксувати щомісячний дохід. А щоденні або операційні підсумки — тільки за бажанням підприємця.

Виходить, що тепер — без РРО — облік обороту торговця контрабандою неможливий у принципі, а податки він платитиме за бажанням».

І насамкінець. «Нафтогаз України» поінформував про виробників тепла, які не виконують вимоги законодавства щодо мінімального рівня розрахунків для отримання газу в межах спецобов’язків (ПСО). Неналежні розрахунки таких підприємств за газ створюють загрозу для теплопостачання споживачів в опалювальний період, що є абсолютно неприпустимим.

Нині список містить 109 боржників за загальної кількості тепловиробників (на момент завершення минулого опалювального сезону) — 1316 підприємств.

Найбільший борг у Дніпропетровській (972,3 млн гривень) області. Найменшу суму боргу розділили між собою Чернівецька (143,2 тисячі) і Житомирська (262,2 тисячі) області. Повністю відсутні борги у Волинській, Закарпатській, Кіровоградській, Тернопільській і Чернігівській областях.

Єдина надія: до холодів ще далеко — досить часу розрахуватися!

Підсумовував Віктор БОНДАР.

*РРО — Реєстратор розрахункових операцій — термін у законодавстві України, що визначає фіскальний касовий апарат як засіб державного контролю за обігом безготівкових та готівкових коштів, обліком товарів, реєстрацією наданих послуг та розрахунковими операціями.