Документ оприлюднено Міністерством освіти і науки України для громадського обговорення.

Проект розроблено на виконання ч. 2 ст. 38 Закону України «Про освіту» з урахуванням європейських норм, повідомляють у Міносвіти. Закон передбачає, що Національне агентство кваліфікацій має розробити критерії та процедури визнання професійних кваліфікацій, здобутих в інших країнах. Ці процедури стануть складовою загальної національної системи кваліфікацій.

Порядок поширюватиметься на визнання тих професійних кваліфікацій, присвоєння та підтвердження яких не регулюється спеціальними законами.

В Україні визнаватимуть сертифікати, свідоцтва та інші документи іноземних центрів, агентств та організацій, уповноважених на присвоєння професійних кваліфікацій, тих країн, з якими укладено відповідні міжнародні угоди.

Зокрема, підтверджуватимуть документи конкретних іноземних організацій, уповноважених визнавати результати неформальної освіти, інформального навчання та присвоювати професійні кваліфікації, перелік яких затверджуватиме Кабінет Міністрів України за поданням Національного агентства кваліфікацій.

Процедура визнання професійних кваліфікацій передбачатиме перевірку автентичності закордонних документів та визначення рівноцінності здобутих результатів навчання і відповідних компетентностей, передбачених українськими професійними стандартами. На все це відведуть не більш як 60 календарних днів.

Опікуватимуться цими питаннями комісії кваліфікаційних центрів, акредитованих Національним агентством.

Професійні кваліфікації визнаватимуть за наявності закордонних документів про відповідну освіту та/або документів про професійні кваліфікації, які можна порівняти із затвердженими в Україні професійними стандартами. Але й за їх відсутності особа зможе підтвердити свої знання та вміння — за загальною процедурою оцінювання та присвоєння професійних кваліфікацій.

Автоматично визнаватимуть документи про освіту громадян колишнього СРСР, видані до 15 травня 1992 року, та інших осіб, отримані після навчання до початку 1992/1993 навчального року в освітніх установах держав колишнього Радянського Союзу. Вони не потребуватимуть спеціальної процедури визнання.