Роберт Горват, Галина Янченко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут

Хоча парламент офіційно пішов на «канікули», робота у його стінах триває. На черговому засіданні Тимчасової спеціальної комісії з питань захисту прав інвесторів народні депутати обговорили ситуації навколо столичного ТРЦ «Sky Mall», Миколаївського суднобудівного заводу «Океан» та ТОВ «Нест»-Братського маслопресового заводу на Миколаївщині — ТСК отримала скарги від цих бізнесових структур. У засіданні також взяли участь представники компаній, державної влади, Офісу Генерального прокурора, АРМА, іноземні інвестори.

Голова ТСК — заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Галина Янченко — назвала всі три ситуації складними.

«Наша мета, як спецкомісії, в першу чергу, захистити бізнес від втручання в роботу органів державної влади, якщо такі факти є, — зауважила парламентарка. — А також виявити слабкі місця законодавства, через що такі втручання стали можливими, аби їх ліквідувати. Якщо причина конфлікту виключно у внутрішніх корпоративних відносинах, ми не будемо ставати на бік тієї чи іншої сторони. Водночас, якщо порушення з боку органів державної влади були, наша реакція буде жорсткою».

«Усі три компанії стверджують, що стикнулись з випадками рейдерства, про що направили звернення на адресу ТСК, — розповіла Галина Янченко на своїй сторінці у Фейсбуці за підсумками засідання. — Сторони за кейсами мають можливість надати протягом тижня від дати засідання додаткові письмові пояснення на адресу ТСК, які нами будуть враховані при прийнятті рішень. Плануємо, аби воно відбулось наступного тижня».

Під час розгляду питання щодо МСЗ «Океан» депутати намагалися з’ясувати, чи законно правоохоронці втрутилися в процедуру банкрутства підприємства та було накладено арешт на його майно. Представники підприємства та адвокати стверджували, що через арешт майна підприємство втратило майже 40 млн грн, постраждав і держбюджет, недоотримавши 11 млн грн надходжень. На думку фахівців у сфері банкрутства, накладення арештів на майно банкрутів і передача його на «відповідальне зберігання» значно зменшує ліквідаційну масу та інвестиційну привабливість об’єкта. «Як наслідок кредитори отримують значно менше, ніж могли би отримати за нормальних умов і звичного перебігу процедури банкрутства, — зауважила ліквідатор Ірина Сербін, коментуючи підсумки засідання ТСК у Фейсбуці. — А ще внаслідок таких дій правоохоронних органів об’єкт назавжди отримує тавро «токсичності». Ну і однозначно, хто б не купив цей актив на відкритих публічних торгах, він придбаває «квиток на війну» та замість розвитку об’єкта отримує низку кримінальних справ, походів до суду і всього того, від чого бізнес точно не розвивається і не примножується».

Інвестор у суднобудівний завод «Океан» Василь Капацина надав депутатській комісії низку документів, які, на його думку, свідчать про правомірність отримання у власність цього активу в грудні 2018 року. У своєму виступі він наголосив, що головним здобутком команди «Океану» за 2019 рік є створення професійного трудового колективу із понад семисот осіб та реалізація програми «Корабел — повертайся додому», отримання іноземних суднобудівних контрактів. «Вперше за вісім років завод повернувся до своєї основної діяльності — суднобудування, — зауважив В. Капацина. — Попри арешти, пандемії та всі інші перепони у квітні 2020 року іноземний замовник отримав дві новозбудовані на «Океані» сучасні баржі. Але як це не гірко, п’ять іноземних замовників відмовилися від раніше погоджених контрактів, що вже завдало збитків заводу та державі на 65 млн грн і призвело до ненадходження іноземних інвестицій на суму понад 218 млн грн».

Оскільки ситуація навколо ТРЦ «Sky Mall» набула міжнародного резонансу, у засіданні ТСК взяли участь естонський інвестор Гіллар Тедер і Надзвичайний та Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні Каймо Кууск.

За підсумками засідання ТСК вирішила звернутися з відповідними запитами до правоохоронних органів, заслухати доповіді прокурорів та дослідити додаткові документи, надані учасниками засідання. Рішення ТСК щодо обговорених трьох ситуацій вирішено ухвалити на наступному засіданні ТСК.