Заступник голови комітету Олена Мошенець, заступник голови комітету Галина Янченко, керівник секретаріату комітету Юрій Сорочик, голова комітету Анастасія Радіна. 

Діяльність Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики (далі — Комітет) протягом третьої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання здійснювалася у відповідності до затвердженого 12 лютого 2020 року плану роботи Комітету (протокол № 28) із урахуванням прийнятих парламентом рішень і доручень Верховної Ради України та її керівництва.

Упродовж третьої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання діяльність Комітету була зосереджена на підготовці законопроектів про внесення змін у закони антикорупційної сфери, здійсненні антикорупційної експертизи всіх законопроектів, що перебували на розгляді Верховної Ради України, а також на здійсненні парламентського контролю за імплементацією антикорупційного законодавства.

У період лютого—липня 2020 року проведено 24 засідання Комітету. На цих засіданнях розглянуто і обговорено 337 питань, з яких 185 пов’язано із здійсненням законопроектної функції, 84 питання стосувалося організації роботи Комітету, 22 питання — контролю за виконанням законів України, постанов Верховної Ради України та власних рішень.

У звітному періоді Комітетом отримано 1139 доручень Голови Верховної Ради України щодо здійснення, відповідно до вимог статті 55 Закону України «Про запобігання корупції» та статті 93 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України», антикорупційної експертизи законопроектів та підготовки експертного висновку щодо їх відповідності вимогам антикорупційного законодавства.

Упродовж третьої сесії дев’ятого скликання секретаріатом Комітету опрацьовано та підготовлено до розгляду на засіданні Комітету 1886 законопроектів в порядку антикорупційної експертизи.

У звітному періоді Комітетом розглянуто і затверджено 169 експертних висновків щодо проектів нормативно-правових актів, із них 28 законопроектів визнані такими, що містять корупціогенні фактори та не відповідають вимогам антикорупційного законодавства, до 62 надано зауваження.

Комітетом розглянуто 13 проектів законів, у яких Комітет визначено головним з підготовки і попереднього розгляду, та внесено для розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України, зокрема:

— проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про запобігання корупції» (реєстр. № 2500).

Цим Законом (524-IX від 04.03.2020 р.) вносяться зміни до чинного законодавства України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про запобігання корупції», оскільки в текстах окремих законів та законодавчих актів містяться бланкетні норми, що відсилають до положень Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», який втратив чинність;

— проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України» щодо підстав звільнення Директора Національного бюро за корупційне або пов’язане з корупцією правопорушення (реєстр. № 2656), поданий народним депутатом України Гончаренком О. О., та рекомендував Верховній Раді України за результатами розгляду його в першому читанні прийняти за основу (протокол № 30);

— проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» у зв’язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» (реєстр. № 3299), поданий народними депутатами України Монастирським Д. А., Костіним А. Є. та іншими народними депутатами України, і рекомендував Верховній Раді України за результатами розгляду його в першому читанні прийняти за основу та в цілому (протокол № 35);

— проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» (реєстр. № 3304), поданий народними депутатами України Янченко Г. І., Монастирським Д. А. та іншими народними депутатами України, і рекомендував Верховній Раді України за результатами розгляду його в першому читанні прийняти за основу (протокол № 35);

— проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності діяльності Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (реєстр. № 3335-1), поданий народним депутатом України Янченко Г. І. та іншими народними депутатами України, та рекомендував Верховній Раді України за результатами розгляду його в першому читанні прийняти за основу (протокол № 42), Верховною Радою України 13.05.2020 р. прийнято у першому читанні та Комітетом підготовлено до розгляду у другому читанні;

— проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо упорядкування окремих питань захисту викривачів (реєстр. № 3450), поданий народним депутатом України Янченко Г. І. та іншими народними депутатами України, і рекомендував Верховній Раді України за результатами розгляду його в першому читанні прийняти за основу (протокол № 44);

— проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо передачі корпоративних прав в управління (реєстр. № 3435), поданий народними депутатами України Макаровим    О. А., Юрчишиним Я. Р. та іншими народними депутатами України, і рекомендував Верховній Раді України за результатами розгляду його в першому читанні прийняти за основу та в цілому (протокол № 46).

Комітет 3 лютого 2020 року провів закрите виїзне засідання в приміщенні Національного антикорупційного бюро за участю керівництва Національного антикорупційного бюро Артема Ситника та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького.

У ході дискусії учасники засідання обговорили проблемні питання роботи Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

З метою здійснення контрольної функції та на виконання положення статті 26 Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України» 12 лютого 2020 року (протокол № 28) Комітетом заслухано і обговорено звіт директора Національного антикорупційного бюро України Ситника А. С. про діяльність Національного бюро України протягом попередніх шести місяців щодо виконання покладених завдань та інформацію керівника

Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н. І. про діяльність Спеціалізованої антикорупційної прокуратури за вказаний період, керуючись статтями 11, 49, 50 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», Комітетом звіт взято до відома.

19 червня 2020 року під головуванням Галини Янченко відбулось виїзне засідання Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів. Його темою став пакет антирейдерських законопроектів, які стануть першими законодавчими ініціативами Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів. В обговоренні взяли участь заступники міністра юстиції України, представники Нотаріальної палати України, а також багатьох бізнес-асоціацій, народні депутати України — члени Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів та інші парламентарії, які вирішили долучитись до обговорення, яка діє відповідно до прийнятої Верховною Радою України постанови про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів (далі — ТСК) (реєстр. № 2601 від 05.06.2020 р.).

30 червня 2020 року відбулося перше установче засідання Тимчасової спеціальної комісії з питань захисту прав інвесторів. На засіданні проголосували за продовження засідання ТСК в літній період, після закінчення чергової сесії Верховної Ради. Та визначили конкретні кейси бізнесу, які будуть заслухані на наступному засіданні ТСК, вже із запрошенням представників органів державної влади.

У результаті напрацювань ТСК за авторства народних депутатів України — членів ТСК зареєстровано:

— проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму протидії рейдерству (реєстр. № 3774) щодо протидії рейдерству. Законопроект розроблений спільно з Міністерством юстиції України та направлений на реформування системи державної реєстрації;

— проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення відповідальності за окремі кримінальні та адміністративні правопорушення у сфері господарської діяльності, службової діяльності, діяльності осіб, що надають публічні послуги, та кримінальні правопорушення проти авторитету органів державної влади (реєстр. № 3783). Законопроектом пропонується внести зміни до Кримінального кодексу України, якими достатньо серйозно посилюється відповідальність за найбільш поширені рейдерські правопорушення. Серед них — підробка документів, печаток, штампів, протиправне заволодіння майном підприємства та інші.

Секретаріат Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики здійснює інформаційне та організаційне забезпечення роботи Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів.

Для забезпечення основних напрямів діяльності у Комітеті активно діяли підкомітети, робочі групи.

10 лютого 2020 року під головуванням заступника голови Комітету Олени Мошенець відбулося засідання робочої групи, де обговорювали варіанти проектів закону щодо ринку лобіювання в Україні.

У заході взяли участь представники чотирьох комітетів Верховної Ради України: з питань антикорупційної політики; з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування; з питань свободи слова; з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

На засіданні робочої групи обговорювали зміст, термінологію, основні засади лобіювання та інші важливі аспекти. За результатами напрацювань було зареєстровано проект Закону про правове та прозоре регулювання діяльності з лобіювання (реєстр. № 3059-2 від 02.03.2020 р.).

18 травня 2020 року під головуванням голови підкомітету Романа Іванісова відбулося засідання підкомітету з питань антикорупційної політики в економічній сфері Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики, на якому розглянуто такі питання:

1. Про факти, які можуть свідчити про вчинення суддями корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень (дій в умовах конфлікту інтересів).

2. Про факти, які можуть свідчити про порушення антикорупційного законодавства керівництвом Служби автомобільних доріг України та посадовими особами Служби автомобільних доріг України в Кіровоградській області та інших областях.

За результатами обговорення Комітетом 20 травня 2020 року було направлено звернення до Національного агентства з питань запобігання корупції, Національного антикорупційного бюро України, Державної аудиторської служби України, Вищої ради правосуддя (протокол № 39).

18, 27 травня та 4 червня 2020 року під головуванням голови підкомітету Олександра Ткаченка відбулося засідання підкомітету з питань правового регулювання та аналізу діяльності спеціальних органів у сфері запобігання і протидії корупції Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики, на якому розглянуто такі законопроекти:

— про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності діяльності Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (реєстр. № 3335), поданий народними депутатами України Мотовиловцем А. В., Мовчаном О. В. та іншими;

— про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення діяльності Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (реєстр. № 3335-1), поданий народними депутатами України Янченко Г. І., Коптєловим Р. В. та іншими.

У засіданні підкомітету взяли участь народні депутати України — члени Комітету, заступник Голови Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів Павленко В. І., начальник Управління правового забезпечення Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів Рудниченко В. В. та народний депутат України — член авторського колективу одного із зазначених законопроектів Мотовиловець А. В.

Вказані законопроекти спрямовані на поліпшення законодавчого забезпечення діяльності Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими внаслідок скоєння корупційних та інших злочинів.

За результатами розгляду члени підкомітету вирішили рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики ухвалити рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення діяльності Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» (реєстр. № 3335-1) прийняти за основу.

Крім того, підкомітет за пропозицією народного депутата України Шинкаренка І. А. звернувся до Кабінету Міністрів України, Міністерства енергетики та захисту довкілля, Одеської обласної державної адміністрації, Одеської міської ради, Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг з вимогою всебічної перевірки фактів, викладених у зверненні директора ТОВ «Інфокс» Герасимчука М. О. щодо недопущення екологічної катастрофи у Південному регіоні держави та вжиття відповідних заходів реагування.
5 та 9 червня 2020 року відбулись засідання робочої групи з підготовки до другого читання проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо визначення суб’єктів, на яких поширюється дія антикорупційного законодавства (реєстр. № 3355-1).

У засіданнях робочої групи взяли участь голова Комітету Анастасія Радіна, Перший заступник голови Комітету Ярослав Юрчишин, заступник голови Комітету Олена Мошенець, член Комітету Антоніна Славицька, Іван Шинкаренко, народні депутати України Сергій Іонушас, Роксолана Підласа, Максим Дирдін, Андрій Іванчук, радник Першого заступника Голови Верховної Ради України Олександр Гладун, заступник Голови Національного агентства з питань запобігання корупції Іван Пресняков та інші.

На засіданні робочої групи були обговорені пропозиції і поправки, що надійшли до проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо визначення суб’єктів, на яких поширюється дія антикорупційного законодавства.

24 червня 2020 року відбулись засідання робочої групи з підготовки до другого читання проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення діяльності Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (реєстр. № 3335-1).

У засіданнях робочої групи взяли участь народні депутати України — члени Комітету та народні депутати України, які подавали до законопроекту пропозиції і поправки.

На засіданні робочої групи були обговорені пропозиції і поправки, що надійшли до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення діяльності Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

На виконання положення статті 5 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» щодо визначення представників від Верховної Ради України до складу конкурсної комісії з відбору кандидата на посаду Голови Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, Комітет провів 12 березня 2020 року співбесіди з кандидатами, які подали заяви і документи відповідно до оголошеного Комітетом 16 січня 2020 року відбору.

За результатами співбесід Комітет прийняв рішення (протокол № 31) рекомендувати Верховній Раді України визначити представниками від Верховної Ради України до складу конкурсної комісії з відбору кандидата на посаду

Голови Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів:

Пасєчка Захара Васильовича — адвоката, члена Комітету по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Всеукраїнської громадської організації «Спілка громадських організацій «Народна Рада»;

Секелу Руслана Михайловича — директора Товариства з обмеженою відповідальністю «СмартКонсалт-Тім»;

Шадріна Олександра Сергійовича — адвоката, партнера адвокатського об’єднання «Баррістерс».

Відповідний проект Постанови про визначення представників до складу конкурсної комісії з відбору кандидата на посаду Голови Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, зареєстрований за № 3456 від 08.05.2020 року, Верховною Радою України не підтриманий.

1 липня 2020 року Комітет провів співбесіди з сімома кандидатами, які подали заяви і документи відповідно до оголошеного Комітетом з 4 по 18 червня 2020 року нового відбору кандидатів для визначення як представників від Верховної Ради України до складу конкурсної комісії з відбору кандидата на посаду Голови Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, та прийняв рішення (протокол № 44) рекомендувати Верховній Раді України визначити представниками від Верховної Ради України до складу конкурсної комісії з відбору кандидата на посаду Голови Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів:

Берзіна Павла Сергійовича — завідувача кафедри кримінального права та кримінології юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка;

Шевчук Людмилу Афанасіївну — безробітну;

Іваненка Михайла Анатолійовича — керуючого партнера адвокатського об’єднання «Конвента Ліґал».

Відповідний проект Постанови про визначення представників до складу конкурсної комісії з відбору кандидата на посаду Голови Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, зареєстрований за № 3773 від 02.07.2020 року.

Враховуючи підписаний Меморандум про наміри між Комітетом Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції та Антикорупційною ініціативою Європейського Союзу в Україні та важливість підтримки Європейського Союзу для зменшення рівня корупції в Україні, Комітет своїм рішенням від 11 червня 2020 року висловив підтримку на продовження співпраці Комітету з представниками Міжнародної антикорупційної консультативної ради програми Антикорупційної ініціативи Європейського Союзу в Україні (EUACI) (протокол № 42).

Упродовж звітного періоду члени Комітету взяли участь у заходах, на яких обговорювалися питання запобігання корупції в Україні, зокрема у проведенні круглих столів, окремих зустрічей, пов’язаних із взаємодією з представниками відомих міжнародних організацій у сфері запобігання і протидії корупції.

У Комітеті, під головуванням заступника голови Комітету Олени Мошенець, 21 лютого 2020 року спільно з Національною академією прокуратури України (Тренінговий центр прокурорів) проведено круглий стіл на тему:

«Антикорупційне законодавство України та практика його застосування і реалізації прокурором у кримінальному судочинстві».

Участь у заході взяли народні депутати України, прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, судді Вищого Антикорупційного суду, працівники Національної академії прокуратури України, представники професійної, громадської та медіаспільнот.

Учасники обговорили актуальні питання у сфері застосування антикорупційного законодавства. Зокрема, законодавчі зміни у системі органів прокуратури та практичні питання застосування прокурорами антикорупційного законодавства у кримінальному судочинстві; співпрацю парламенту та прокуратури у сфері антикорупційної діяльності; ефективність антикорупційного законодавства України та механізми його вдосконалення; практику судового розгляду кримінальних проваджень про корупційні злочини.

За результатами засідання від учасників надійшли пропозиції щодо чіткого визначення термінології та системного підходу щодо змін до кодексів. У подальшому учасники домовились про співпрацю та спільне обговорення необхідних законодавчих змін.

25—26 лютого 2020 року представники Комітету взяли участь у семінарі (тренінгу) «Підготовка інформаційно-аналітичних довідок для забезпечення законодавчого процесу», проведеному Програмою USAID RADA.

25—28 лютого 2020 року представники Комітету взяли участь у семінарі (тренінгу) «Інструменти діалогу в побудові ефективної комунікації», проведеному експертами Координатора проектів ОБСЄ в Україні за підтримки

Інституту законодавства Верховної Ради України.

У квітні цього року відбулася онлайн-зустріч голови Комітету Анастасії Радіної, першого заступника голови Комітету Ярослава Юрчишина і заступника голови Комітету Галини Янченко з експертами Європейської Комісії,

Представництва ЄС в Україні та Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні щодо проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» (реєстр.  № 3304).

7 липня 2020 року в Комітеті відбулася робоча зустріч у форматі круглого столу народних депутатів України — членів Комітету з представниками Національного агентства України з питань запобігання корупції, на якій обговорювався проект Закону «Про засади державної антикорупційної політики в Україні на 2020—2024 роки» (Антикорупційна стратегія), розробленого та оприлюдненого Національним агентством з питань запобігання корупції відповідно до вимог Закону України «Про запобігання корупції».

8 липня 2020 року представники Комітету взяли участь в онлайн-конференції на тему: «Упровадження стандартів ґендерної рівності в Апараті Верховної Ради України», який організований за підтримки Проєкту ЄС-ПРООН з парламентської реформи та Офісом парламентської реформи з метою організації навчання, обговорення подальших напрямів діяльності в рамках впровадження стандартів ґендерної рівності в Апараті.

У лютому—липні 2020 року представники Комітету брали участь у програмі онлайн-тренінгів у рамках ініціативи Проєкту ЄС-ПРООН з парламентської реформи щодо підвищення комунікаційної спроможності Комітетів Верховної Ради України.

З метою реагування та у порядку контролю, Комітет на своїх засіданнях заслухав і обговорив:

— інформацію керівництва Національного агентства з питань запобігання корупції щодо перебігу перезавантаження органу та виконання повноважень при здійсненні співпраці із особами-викривачами і вжиття заходів щодо їх правового та іншого захисту, Комітетом інформацію взято до відома (19 лютого 2020 року, протокол № 29);

— інформацію голови підкомітету з питань дотримання законодавства у сфері запобігання і протидії корупції органами державної влади та місцевого самоврядування Сюмар В. П. щодо подальшого здійснення контролю за прозорістю проведення конкурсу на посаду Голови Державного бюро розслідувань, а також запобігання конфлікту інтересів у першого заступника Голови Державного бюро розслідувань Бабікова О. П. при розслідуванні

Державним бюро кримінальних проваджень за фактами вчинення злочинів часів Революції Гідності, Комітетом інформацію взято до відома (19 лютого 2020 року, протокол № 29);

— інформацію заступника голови Комітету Янченко Г. І. щодо звіту Кабінету Міністрів України «Про хід і результати виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України у 2019 році», Комітетом інформацію взято до відома (19 лютого 2020 року, протокол № 29);

— інформацію керівника Національного агентства з питань запобігання корупції Новікова О. Ф. щодо запуску реєстру політичних фінансів та інших актуальних питань, Комітетом інформацію взято до відома (7 квітня 2020 року, протокол № 32);

— звернення народного депутата України — голови підкомітету Комітету Шинкаренка І. А. щодо звернення громадської організації «Антикорупційне бюро України в місті Києві та Київській області» про можливі неправомірні дії прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, які звернулися з клопотанням до Вищого антикорупційного суду про закриття кримінального провадження щодо обвинувачення колишнього прокурора Кулика К. Г. за фактом незаконного збагачення, керуючись положеннями статей 11, 13, 33, 49, 50 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», статтями 24, 25 Закону України «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю», Комітет звернувся до заступника Генерального прокурора — керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Вищого антикорупційного суду (7 квітня 2020 року, протокол № 32) та обговорив його інформацію щодо закриття Вищим антикорупційним судом кримінального провадження за обвинуваченням колишнього прокурора Кулика К. Г., Комітетом інформацію взято до відома (23 квітня 2020 року, протокол № 35);

— звернення народного депутата України — секретаря Комітету Кабаченка В. В. щодо інформації, оприлюдненої колишнім міністром фінансів України Уманським І. І., про факти можливих зловживань керівництвом Державної податкової служби України та Державної митної служби України. За результатами обговорення вказаної інформації було направлено колективне звернення народних депутатів України — членів Комітету до правоохоронних органів про інформування щодо можливих зловживань керівництвом Державної податкової служби України та Державної митної служби України (7 квітня 2020 року, протокол № 32);

— звернення народного депутата України — секретаря Комітету Кабаченка В. В. щодо звернення до Голови Рахункової палати Пацкана В. В. про направлення до Комітету матеріалів аудиторських звітів Рахункової палати, у яких міститься інформація про порушення чинного законодавства з ознаками кримінальних правопорушень, а також щодо можливості організаційного сприяння участі народних депутатів України — членів Комітету в засіданнях Рахункової палати з попереднім наданням питань порядку денного (23 квітня 2020 року, протокол № 35);

— інформацію народного депутата України — голови підкомітету Комітету Красова О. І., яка стала предметом журналістських розслідувань, зокрема інтернет-видання «Наші гроші», щодо фактів можливих неправомірних дій та зловживань корупційного характеру посадових осіб Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, керуючись статтями 13, 14, 17, 33 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», Комітет звернувся до Кабінету Міністрів України, Національного агентства з питань запобігання корупції, Державного бюро розслідувань та Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (6 травня 2020 року, протокол № 37);

— інформацію народного депутата України — голови підкомітету Комітету Шинкаренка І. А. щодо звернення Громадської організації «Міжнародний правовий альянс «Консул» про можливі неправомірні дії при проведенні публічних закупівель з боку Південної філії Державного підприємства «Адміністрація морських портів України», керуючись положеннями статей 4, 13, 14, 17, 33 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», Комітет звернувся до Генерального прокурора, Національного антикорупційного бюро України, Державної аудиторської служби України та Рахункової палати (14 травня 2020 року, протокол № 38);

— інформацію керівників Національного агентства з питань запобігання корупції, Державного підприємства «Українські спеціальні системи», Товариства з обмеженою відповідальністю «АЛТАЮР» щодо оренди Національним агентством з питань запобігання корупції обладнання серверів, які забезпечують функціонування Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування,

Комітетом інформацію взято до відома (20 травня 2020 року, протокол № 39);

— інформацію першого заступника голови Комітету Юрчишина Я. Р. щодо закриття Офісом Генерального прокурора кримінального провадження за фактом розкрадання коштів ПАТ «ВіЕйБі Банк» стабілізаційного кредиту, отриманого від Національного банку України, Комітет обговорив її за участю представників Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Національного антикорупційного бюро України та народних депутатів України, Комітетом інформацію взято до відома (8 липня 2020 року, протокол № 46);

— інформацію народного депутата України — члена Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики Шинкаренка І. А. щодо проблем, які виникли при підготовці та дипломуванні моряків, керуючись положеннями статей 4, 13, 14, 17 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», Комітет звернувся до Офісу Генерального прокурора та Міністерства інфраструктури України (15 липня 2020 року, протокол № 47).

У період лютого—липня 2020 року до Комітету надійшло і опрацьовано 2834 листів, звернень, заяв, скарг та інших матеріалів, із них 26 звернень народних депутатів України та сім інформаційних запитів.

За результатами розгляду та з метою реагування на порушення законності звернення, скарги, заяви і матеріали до них скеровувалися для відповідного реагування в межах, встановлених законами, органам державної влади та місцевого самоврядування.

Секретаріатом Комітету постійно здійснюється робота з інформаційного наповнення веб-сайту Комітету з метою оприлюднення стенограм, протоколів та аудіозаписів усіх його засідань, а також ведеться онлайн-трансляція засідань Комітету на YouTube-каналі.

Фото надано Комітетом Верховної Ради України з питань антикорупційної політики.