Про це свідчать результати соціального опитування, що тривало у червні цього року.

До початку карантину (в лютому) була така картина: 8% населення сприймало його як у цілому гарне, 51% — як середнє, а 37% — як у цілому погане.

На початку квітня українці так оцінювали своє матеріальне становище: трохи зросла кількість населення, яке вважає матеріальне становище своєї родини як у цілому гарне (11%), також збільшилася кількість тих, хто оцінює його як середнє (57%), але скоротилася частка тих, хто оцінював становище в цілому як погане (30%).

За підсумками останньої хвилі моніторингу дослідники констатують, що на кінець червня переважна більшість українців (62%) очікували погіршення матеріального становища своїх сімей найближчим часом, майже третина (34%) вважали, що рівень їх достатку не зміниться, і тільки 1% населення країни сподівався, що незабаром їхнє матеріальне становище більш-менш покращиться.

Оскільки дослідники так і не пояснили, як тим співгромадянам, котрі півроку сиділи без роботи й без зарплати, вдалося зберегти оптимізм, припустимо, що, найімовірніше, під час карантину вони економили на транспорті та на обідах...

Тим часом стало відомо, скільки грошей виплатили українським пенсіонерам у липні. Прес-служба Пенсійного фонду заявила, що минулого тижня повністю завершено фінансування пенсійних виплат за липень: «24 липня 2020 року Пенсійний фонд України, згідно із затвердженим графіком, завершив фінансування пенсій липня», — йдеться у повідомленні. Зазначається також, що минулої суботи на пенсійні виплати було спрямовано ще 2,6 млрд грн. Загалом фінансування пенсій у липні становило 39,2 млрд грн проти 38,8 млрд грн у червні.

І все-таки, на думку експертів, ситуація для більшості пенсіонерів змінюється не на краще: багато людей, народжених у 1968-му й пізніше, ризикують запізно вийти на пенсію, адже здебільшого не матимуть достатнього офіційного стажу. Їм доведеться працювати ще три-п’ять років, щоб заробити бодай мінімальну пенсію. Така думка екс-заступника очільника Пенсійного фонду Віктора Колбуна.

І насамкінець звістка від Міністерства соціальної політики, яке в рамках програми «Рука допомоги» допомогло трьом сотням малозабезпечених українців відкрити власний бізнес. Це прозвучало в ефірі одного з телеканалів з уст міністра соціальної політики Марини Лазебної.

«Був такий проект у Львівській, Харківській та Полтавській областях... 270 малозабезпечених осіб стали підприємцями... сьогодні з ними на зв’язку Міністерство соцполітики. Люди досі працюють... ми їм купили обладнання для бізнесу. Це працює, ми це випробували, будемо це впроваджувати наступного року», — розповіла Лазебна.

Підсумовуючи, скажемо, що 270 робочих місць це далеко не 500 тисяч, обіцяних прем’єром. І що таке 300 малозабезпечених осіб стали підприємцями. А що робити іншим, які залишилися поза увагою Мінсоцполітики?

Підсумовував Віктор БОНДАР.