У парламенті зареєстровано два альтернативні законопроекти. Один авторства «Слуг народу», інший — «ОПЗЖ».

Відповідно до Сімейного кодексу (ст. 182), мінімально гарантований розмір аліментів на одну дитину, що стягується з її матері або батька, не може бути меншим 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Проте впровадженню такого стандарту передувала тривала історія законотворення. Так, упродовж 2002 — 2017 років мінімальний розмір аліментів на дитину був однаковий як у зобов’язаннях батьків, так й інших членів сім’ї та родичів щодо дітей. І лише в 2017 році Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів» було збільшено мінімальний розмір аліментів з 30 до 50 відсотків прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку. Водночас дітям, які мають право на одержання аліментів з інших членів сім’ї та родичів, залишили 30 відсотків прожиткового мінімуму.

Таку ситуацію законотворці вважають несправедливою і пропонують встановити однаковий розмір мінімальних аліментів для всіх дітей, незалежно від виду зобов’язань. Ця ініціатива авторства представників фракції «Слуга народу», зокрема Володимира Ватраса, Миколи Стефанчука та Юлії Діденко, була зареєстрована у парламенті 17 липня 2020 року: «Про внесення змін до Сімейного кодексу України (щодо збільшення мінімального розміру аліментів, що стягуються на дитину з інших членів сім’ї та родичів)» (№ 3881).

Власне, законопроектом пропонується вдосконалити законодавчі положення, усунувши дискримінаційні розбіжності, які виникли в чинних на сьогодні статтях 182 та 272 Сімейного кодексу, законодавчо закріпивши мінімальний розмір аліментів, що підлягає стягненню на дитину з інших членів сім’ї та родичів не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Водночас в альтернативному законопроекті «Про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо збільшення мінімального розміру аліментів, що стягуються на дитину з інших членів сім’ї та родичів, і запровадження мінімального (гарантованого) розміру тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від обов’язку утримувати дитину» (№ 3881-1) авторства представників «Опозиційної платформи — За життя» Наталії Королевської, Юрія Солода та Валерія Гнатенка пропонується підійти до проблеми ширше. Зокрема, усунути розбіжності, які виникли в статтях 181, 182 та 272 Сімейного кодексу України.

Тобто народні депутати хочуть законодавчо закріпити мінімальний гарантований розмір виплат на одну дитину на рівні 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитяти відповідного віку, для: аліментів, що стягуються на дитину з інших членів сім’ї та родичів; запровадження мінімального (гарантованого) розміру тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від обов’язку утримувати дитину.

«На відміну від законопроекту реєстр. № 3881, наш альтернативний не визначає безпосередньо розмір аліментів, що стягуються на дитину з інших членів сім’ї та родичів, а робить посилання на частину другу статті 182

Сімейного кодексу України. Це дозволить більш комплексно захистити права дитини», — наголошують представники «ОПЗЖ». Такий підхід, переконані вони, дозволить у подальшому уникнути правових колізій у разі зміни положень статті 182 Сімейного кодексу України.