Відбулася прес-конференція в «Укрінформі» з головою Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрієм Герусом. Участь у прес-конференції взяли також його колеги: Сергій Нагорняк — голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності та Андрій Жупанин — голова підкомітету з питань газової, газотранспортної галузі та політики газопостачання.

Найперше Андрій Герус повідомив, що підписання закону щодо зниження зеленого тарифу розблоковано. «Він був заблокований постановою про скасування результатів голосування, але автор Ганна Скороход відкликала її. Відповідно, законо-проект уже підписано мною, буде підписано Головою Верховної Ради і спрямовано до Президента. Тобто ми сподіваємось, що вже з першого серпня цей закон запрацює», — наголосив він.

Щодо загалом зеленої енергетики, то, за словами голови комітету, значна кількість проблем була створена величезним приростом енергетичних потужностей, які працюють за зеленим тарифом.

«У 2019 році відбувся значний приріст генеруючих потужностей. У 2020 році ми також очікуємо певне зростання, воно буде менше за попередній рік, проте матиме високі енергетичні показники для української енергетичної системи. Порівняно з кінцем 2018 року генеруючі потужності з відновлюваних джерел енергії — сонце, вітер, біомаса — зросли в 3,4 разу до 7,2 ГВт», — повідомив народний депутат.

«Власне, питання про зниження зеленого тарифу постало тому, що відбулось величезне фінансове навантаження, і постає запитання, наскільки воно справедливе. Бо в Європі зелені тарифи активно знижувалися, а в Україні — ні. Ціна сонячних панелей у розрахунку доларів за один ват з 2009 року знизилась на 91 відсоток. Іде здешевлення технологій, покращення їх продуктивності. З огляду на це, в Європі й відбувалося здешевлення зеленого тарифу. А в нас, особливо у 2017—2019 роках, «забували» переглядати зелений тариф. Але нині він буде знижений завдяки ухваленню Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії», — наголосив А. Герус.

Прокоментував голова комітету й енергетичний резерв країни на наступний опалювальний сезон: «Ситуація із запасами палива в Україні достатньо позитивна, стабільна та керована. У нас досить запасів усіх енергоресурсів, аби спокійно пройти цю зиму. І цифри підтверджують такі оптимістичні прогнози». Тож на сьогодні, за його словами, залишок вугілля на українських складах ТЕС та ТЕЦ становить — 2 млн 578 тис. тонн, що на 107,7 відсотка більше, ніж торік. Запаси газу в підземних газосховищах України — 21,5 млрд кубометрів, що на 39,9 відсотка більше, ніж рік тому. Запаси мазуту — 46,4 тис. тонн, це на 36,8 відсотка вище, ніж рік тому. А запасів ядерного палива нам вистачить на півтора-два роки.

Зачепивши загалом роботу комітету, А. Герус повідомив, що протягом сесії було проведено 29 засідань комітету, на яких розглянуто 97 питань. Крім того, відбулось одне виїзне засідання та проведено комітетські слухання на тему: «Використання природного газу в побуті: безпека, проблеми, шляхи їх вирішення». «Усього з предметів відання комітету в цілому було ухвалено дев’ять законів, у першому читанні — чотири законопроекти», — констатував народний депутат.