На знімку: нині вода в річці зеленого кольору, розчищення дна поліпшить її якість.

Мета проекту— поліпшити санітарний стан річки та її гідрологічний баланс, щоб місто отримувало якісну питну воду.

П’ять земснарядів та екскаватор-амфібія з баржею працюють нині над очищенням дна. Його поглиблюють на понад два метри. За кошти бюджету місто придбало два земснаряди. Іншу техніку, що працює нині, орендує.

Протягом дня піднімають з річки 5—6 тисяч кубічних метрів намулу. У тих місцях, де ґрунти важкі, застосовують екскаватор-амфібію з баржею. Механізм з подовженою стрілою черпає намул і скидає його на баржу. Керівник підприємства-підрядника ТОВ «ПМК Київ» Вадим Білоконь повідомив: їхня баржа унікальна тим, що виготовлена на спецзамовлення для роботи за принципом самоскида.

Довжина річки в межах обласного центру — майже 14 кілометрів. Її розділили на три частини, які очищуватимуть поетапно.

За словами міського голови Вінниці Сергія Моргунова, проект коштує великих грошей, тому його реалізація розрахована на 5—6 років.

— Головне завдання — очистити річку, щоб вона не цвіла, — уточнює Сергій Моргунов. — Нині вода зеленого кольору. Треба зробити її більш якісною. Це проблема не тільки екологічна, вона стосується здоров’я людей, які використовують воду для побутових потреб.

Загалом планують підняти з річки 345 тисяч кубометрів намулу. Уже дістали 67 тисяч кубометрів. Його висушують і вивозять на поля.

Фото із сайту Вінницької міськради.