Під час відвідання Державного підприємства «Харківський завод спеціальних машин».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут

На підприємстві «ХАРТРОН», що займається розробкою систем управління для ракетно-космічної техніки та різних галузей промисловості, Голова парламенту ознайомився з особливостями створення блоків та окремих систем ракетних комплексів та їх модернізації.

Дуже важливо не тільки виробляти власну високотехнологічну продукцію, а й експортувати

Під час відвідування акціонерного товариства «ФЕД», яке спеціалізується на розробці, виробництві та ремонті агрегатів авіаційного, космічного та загальномашинобудівного призначення, Дмитро Разумков оглянув, зокрема, ділянки імпортозаміщення та електроніки, космічних програм.

«На цьому підприємстві ми бачимо синергію освіти та науки, яка більш ніж серйозно представлена в Харкові, і безпосереднє використання цих можливостей. Це приклад точки зростання для нашої держави», — зазначив Голова парламенту.

Дмитро Разумков відзначив значний прогрес у роботі підприємства з 2014 року. «Ми бачимо гарний приклад імпортозаміщення і тієї продукції, яку раніше купували в Російській Федерації, і тих запчастин, які надходили з Європи та інших держав. Сподіваюся, що в майбутньому ми прийдемо до замкнутого циклу виробництва в цій галузі, адже вона створює економічний потенціал для держави і може забезпечити працівникам гідний рівень заробітної плати», — підкреслив він.

Голова Верховної Ради зауважив, що високий рівень зарплат на підприємстві вдається забезпечувати, у тому числі, за рахунок роботи на експорт.

«Для держави дуже важливо не тільки виробляти, а й експортувати власну високотехнологічну продукцію, у тому числі — для міжнародного іміджу. Водночас потрібно, щоб наші підприємства працювали і на користь держави, але, на жаль, бюджет все ще залишається для нас проблемним питанням. Для формування так званого «антиковідівського» фонду нам довелося скоротити видатки по багатьох напрямах, але маю надію, що наступного року буде легше, і можливості для оборонного замовлення будуть збільшені», — зазначив Дмитро Разумков.

Він також наголосив, що робота державних підприємств тісно пов’язана в економіці з приватним сектором виробництва. «Я не прихильник ідеї повальної приватизації, адже повинні залишатися стратегічні державні об’єкти. Не лише оборонні, а й такі, що є стратегічними для розвитку країни — аерокосмічна галузь, авіабудівництво, високотехнологічні науки. Ми бачимо в Харкові приклади ефективної співпраці державних та приватних установ у цих сферах, і сподіваюсь, їх ставатиме більше в Україні», — зауважив глава парламенту.

У рамках візиту на Харківський завод спеціальних машин з виробництва продукції спеціального призначення для потреб оборонних відомств України та ремонту їх відповідної техніки Голова Верховної Ради ознайомився з особливостями роботи основних цехів підприємства.

Харків ефективно поєднує в собі можливості у сфері освіти й науки та потужності бізнесу

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відвідав Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого у Харкові та Наукову бібліотеку закладу. Також глава парламенту взяв участь у круглому столі на тему: «Інтеграція виробництва та науки — основа стійкого розвитку економіки».

«Харків дійсно одне з небагатьох міст, в якому чудово поєднуються закладені історично можливості у сфері освіти й науки та потужності бізнесу, державних та приватних підприємств. Інтелектуальний потенціал цього міста важко порівняти з будь-яким іншим в Україні, адже він займає друге місце по кількості вищих навчальних закладів. І рівень освіти, науки та практичного їх використання, який ми тут спостерігаємо, — це гарний приклад, який варто поширювати на всю Україну», — підкреслив Голова парламенту.

Дмитро Разумков також зауважив, що нині перед Україною та всім світом через пандемію постало багато додаткових викликів. «Сподіваюсь, що ця криза для України стане можливістю. І саме на таких кластерах, як в Харкові, цю можливість треба розвивати», — зазначив він.

Голова Верховної Ради України також висловив вдячність Університету від депутатського корпусу за допомогу та експертну підтримку в розробці законопроектів. «Проектів рішень дійсно дуже багато, а експертиз такого рівня, який можуть надавати у вашому закладі, — не так багато, як хотілося б. Сьогодні представники влади, науки та бізнесу, державного та приватного сектору мають об’єднатися. Тільки разом виходячи з кризи, ми зможемо рухатися вперед, створювати точки зростання та розбудовувати державу», — наголосив Дмитро Разумков.

У круглому столі також взяли участь народні депутати України, ректор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, керівництво міста, обласної ради та облдержадміністрації, інших вищих навчальних закладів України та провідних підприємств Харківщини, як повідомляє прес-служба апарату Верховної Ради України.

Маємо створювати умови, які слугували б для мешканців ОРДЛО взірцем

«Ми повинні створювати такі умови, які слугували б взірцем, до якого прагнули б люди з тимчасово окупованих територій. І нам це вдається», — про це заявив Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков під час відвідання Луганської області.

Перебуваючи на території вільної Луганщини, Дмитро Разумков провів низку важливих зустрічей та обговорень, що стосувалися різних аспектів сьогодення. Зокрема, відвідав село Смолянинове Новоайдарського району, жителі якого постраждали від лісових пожеж, 59-й військовий мобільний госпіталь, де поспілкувався з бійцями, які перебувають на лікуванні, та медичними працівниками. А також навідався до Аварійно-рятувального загону спеціального призначення м. Рубіжне ГУ ДСНС, ознайомився з ходом робіт із будівництва зали спортивної гімнастики в Луганському обласному фізкультурному центру «Олімп».

Мужність захисників і звитяга військових медиків

Перебування на Луганщині Голова українського парламенту розпочав із відвідання 59-го військового мобільного госпіталю, розташованого у місті Сєвєродонецьку.

Голова Верховної Ради разом із командувачем Об’єднаних сил генерал-лейтенантом Володимиром Кравченком та головою Луганської облдержадміністрації — керівником обласної військово-цивільної адміністрації Сергієм Гайдаєм поклали квіти до Пам’ятного знаку військовим медикам, які загинули, рятуючи життя захисників України під час виконання службових обов’язків у районі проведення АТО.

З роботою шпиталю та його персоналом Д. Разумкова ознайомив начальник 59-го військового мобільного госпіталю, полковник медичної служби Андрій Телефанко.

Відвідання закладу продовжилося спілкуванням з особовим складом 59-го військового мобільного госпіталю та військовослужбовцями, які проходять тут лікування. Дмитро Разумков вручив Грамоти Верховної Ради України за самовіддану й бездоганну службу начальнику хірургічного відділення, старшому лейтенанту медичної служби Олегу Котику та ординатору відділення, старшому лейтенанту медичної служби Ірині Стефановій. Сержант Геннадій Безуглий та солдат Віктор Ковальов, які перебувають на лікуванні у шпиталі, заохочені главою парламенту цінними подарунками — наручними годинниками.

«У Смоляниновому рятувальники зробили все можливе і навіть більше...»

Цього самого дня Голова Верховної Ради відвідав село Смолянинове Новоайдарського району, яке у липні постраждало внаслідок лісових пожеж, а також Кудряшівську загальноосвітню школу.

«Жителі Смолянинового вдячні людям, які врятували життя багатьох. Вони зробили все можливе і навіть більше. Це щирі думки постраждалих. Я сьогодні не почув критики — лише слова вдячності пожежним, обласній та районній владі, — наголосив глава парламенту, підсумовуючи зміст діалогів, що відбулися з мешканцями. — Кошти на компенсацію втрат уже перераховані до району. Люди зможуть отримати грошові виплати після надання ними всіх необхідних документів. Проблемні аспекти виникають у жителів садового товариства, де деякі будинки не були введені в експлуатацію».

На озброєнні підрозділів — сучасна пожежна техніка

Під час відвідин Аварійно-рятувального загону спеціального призначення (АРЗ СП) м. Рубіжне ГУ ДСНС України у Луганській області Дмитро Разумков ознайомився з нещодавно відкритою дослідно-випробувальною лабораторією, побував у навчальному пункті та гуртожитку для здобувачів освіти, оглянув сучасну пожежну техніку, що нині є на озброєнні рятувальних підрозділів Державної служби з надзвичайних ситуацій на Луганщині.

Він також заслухав доповідь про ліквідацію масштабної пожежі в Новоайдарському районі та поспілкувався з особовим складом підрозділів. Голова Верховної Ради України подякував бійцям за мужність і сумлінну службу та вручив трьом рятувальникам державні нагороди та цінні подарунки, які безпосередньо евакуювали та врятували людей під час пожежі на дачному кооперативі «Вовче озеро». Грамотою Верховної Ради України відзначено Олександра Красія, цінними подарунками — Олександра Костіна та Івана Кошмака.

«Друге дихання» центру «Олімп»

Переїхавши до міста Кремінна, Голова Верховної Ради разом із головою обласної державної адміністрації Сергієм Гайдаєм оглянув Луганський обласний фізкультурний центр «Олімп», де тривають роботи з будівництва зали спортивної гімнастики. Центр включено до переліку закладів фізичної культури і спорту, яким надано статус бази олімпійської та паралімпійської підготовки. Заклад є єдиним місцем для підготовки спортсменів спорту вищих досягнень у Луганській області, на території, підконтрольній українській владі.

«Ми повинні створювати такі умови, щоб люди з тимчасово окупованих територій бачили, до чого потрібно прагнути. І нам це вдається», — наголосив Дмитро Разумков, підсумовуючи робочу поїздку до Луганської області.

Відповідаючи на запитання щодо можливості проведення виборів у населених пунктах уздовж лінії розмежування, Голова Верховної Ради зауважив: «Необхідна упевненість у дотриманні всіх умов для проведення чесних, відкритих, демократичних виборів. Та головним питанням залишається безпека громадян. Жодні вибори не повинні коштувати людських життів».