У Головному управлінні Держпродспоживслужби Херсонщини кажуть: перед відкриттям табір повинен пройти обстеження на предмет відповідності карантинним вимогам. І лише з отриманням акту обстеження може приймати дітлахів. Однак із 32 профільних оздоровниць заявки стосовно обстеження подали тільки вісім таборів: три в Генічеському районі, чотири в Скадовському і один — у Каланчацькому. «Попередньо табори обстежувалися для визначення готовності роботи в карантин ще в червні. Тоді акти з позитивними висновками отримали сімнадцять подібних закладів. Та час минув, і відкритися, аби попрацювати один місяць на рік, збираються далеко не всі», — констатує співробітниця прес-служби ГУ Держпродспоживслужби Херсонщини Гаяне Оганесян.

Директор одного з найбільших у Скадовську дитячих таборів «Бригантина» Сергій Куликовський підбиває перші підсумки катастрофічного курортного сезону. Каже: «Навіть у міжсезоння оздоровницям треба сплачувати податки та «комуналку», підтримувати у робочому стані інфраструктуру, зрештою, косити бур’яни на території. За все це ще до початку літа у «Бригантини» назбиралися борги в мільйон гривень. Раніше їх повертали, відпрацювавши половину сезону, тепер їх відшкодовувати значно важче. Очікували, що влада от-от дозволить працювати, та минув червень, а карантинні обмеження зберегли. Тож з 16 липня ми змушені були перепрофілюватися у пансіонат для сімейного відпочинку й прийому туристичних груп. Та приїхало всього сорок чоловік дорослих із малечею, а в нас — п’ятсот місць. На серпень очікуємо ще вісімдесят-сто гостей. Їх грошей замало навіть для того, аби окупити витрати», — розчарований Сергій Куликовський.

Власники дитячих оздоровниць Херсонщини дуже сумніваються, що навіть після отримання дозволів їхні корпуси вщерть заповняться. Причин кілька. По-перше, значна кількість гостей прибувала сюди за профспілковими путівками, але профкоми поки що закупівлю путівок не відновили, і невідомо, чи встигнуть (та й чи захочуть). Те саме і з путівками за бюджетний кошт для пільгових категорій школярів: через форс-мажорні обставини результати попередніх тендерів анулювали, а на проведення нових обумовлених законом 45 діб немає — від літа залишився хіба 30-денний «кавалок». По-друге, є проблеми з екстреним набором персоналу, адже багато хто вже встигли прилаштуватися деінде. А тим, хто не встиг знайти підробіток, треба оформляти санітарні книжки, купувати квитки на проїзд. Такі витрати зарплата за один-єдиний місяць окупити навряд чи може. Більше ж платити неспроможна дирекція оздоровниць. І на додачу, ніхто не відміняв конкуренцію, навіть у міжнародному масштабі.