А наступного року за програмою «Велике будівництво» заплановано відновлення Музею історії Запорозького козацтва у складі заповідника. Цю ініціативу Міністерства культури та інформаційної політики підтримав Президент України.

Як зазначають у Запорізькій ОДА, острів Хортиця входить до числа об’єктів-символів, які формують національну ідентичність української нації. Хортиця є наочним уособленням козацької слави, меморіалом героїчної епохи запорозьких вольностей просто неба, місцем консолідації та єднання українського народу.

«Розвиток музейно-туристичного комплексу на острові Хортиця внесено до переліку пріоритетних проектів розвитку Запорізької області в рамках ініціативи Офісу Президента України «25 магнітів» — розвитку перспективних точок тяжіння в регіонах, залучення талантів, інвестицій та туристичних потоків», — розповіли в ОДА.

Головним музейно-туристичним об’єктом заповідника є Музей історії Запорозького козацтва та історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» — його щороку відвідують майже чверть мільйона осіб.

Як зазначають у заповіднику, через аварійний стан будівлі з 2015 року музей тимчасово припинив доступ відвідувачів. Уже розроблено ескізний проект комплексної реконструкції будівлі вартістю 402 тисячі гривень. Терміново необхідна проектно-кошторисна документація. Вартість її розроблення на цей рік становить майже три мільйони гривень. Загальна вартість будівництва сягає 270 мільйонів гривень.

«Тому забезпечити необхідні умови для перебування відвідувачів у заповіднику, які відповідають сучасним вимогам та європейським стандартам, подальший розвиток експозиційної компоненти заповідника, представленої Музеєм історії Запорозького козацтва, — завдання загальнонаціонального рівня», — вважають в ОДА.

Цьогоріч майже завершено впорядкування землекористування на території Національного заповідника «Хортиця»: заповіднику передано земельні ділянки, необхідні для його діяльності. Останніми роками за рахунок коштів субвенції місцевому бюджету з державного заповідник отримав понад 6 мільйонів гривень.

Фахівці зазначають, що для розвитку заповідника наступними пріоритетами мають стати будівництво другої черги історико-культурного комплексу «Запорозька Січ» та реконструкція туристичної інфраструктури північно-східної частини острова. На облаштування й утримання інфраструктури заповідника необхідно понад 90 мільйонів гривень.

Запорізька область.

Довідково

До топ-10 культурних об’єктів області входять Національний історико-археологічний заповідник «Кам’яна Могила», історико-архітектурний музей-заповідник «Садиба Попова», обласний краєзнавчий музей, обласна філармонія та інші. Цього року на завершення реконструкції будівлі музею-комплексу, роботи зі стабілізації деформації фундаменту заповідника «Кам’яна Могила» з держбюджету виділено майже 14 мільйонів гривень. Триває підготовча робота для оголошення тендеру на проведення робіт. На реконструкцію обласної філармонії за кошти Державного фонду регіонального розвитку та обласного бюджету було виділено понад 60 мільйонів гривень. Це дало змогу істотно поліпшити технічний стан будівлі.

Фото з відкритих джерел.