На знімку: учасники акції біля пам’ятника Фальц-Фейну.

Це Фрідріх Фальц-Фейн — засновник зоопарку та дендропарку і страж цілинного степу, з якого й пішов всесвітньовідомий заповідник. А також його вірний сподвижник — старший смотритель зоопарку Климентій Сіянко. День смерті Фрідріха Фальц-Фейна (він помер 2 серпня 1920 року в Баден-Бадені, а похований на кладовищі Дванадцяти апостолів у Західному Берліні) вшанували великим меморіальним мітингом. Учасники заходу отримали також привітання від його рідного онука — Фрідріха Фальц-Фейна, котрий мешкає зараз у Ліхтенштейні. Багато добрих слів пролунало і на адресу Климентія Сіянка: на його честь навіть виготовили та відкрили меморіальну дошку. Тепер вона висить на стіні корпусу колишньої економії, який розташовано саме на території зоопарку.

Та, мабуть, головним подарунком для всіх, хто має стосунок до природно-заповідної справи в Україні, став вихід у світ фундаментальної праці — антології публікацій і статей про Асканію-Нову у чотирьох томах. Її готували майже вісімдесят авторів з різних країн, а науковим редактором виступав директор заповідника Віктор Гавриленко. Завдяки меценатам збірка вийшла друком у Чернівцях, та вже підготовлено до видання ще чотири томи антології.

Адже життя триває, а з ним живе та активно розвивається заповідник у таврійському степу — улюблене дитя Фрідріха Фальц-Фейна.

Фото Віктора ГАВРИЛЕНКА.