Опозиція вважає їх нелегітимними представниками народу, бо багато партій, не згодних з політикою Александра Вучича, не брали участі в останніх парламентських виборах. Лідер руху Саша Радулович закликав тих, хто зібрався, до ненасильницької блокади парламенту у вівторок вранці, коли депутати складатимуть присягу й обиратимуть керівництво Скупщиною.

«Метою блокади є недопущення нелегітимних депутатів у будівлю, щоб вони не узаконили новий парламент. Якщо парламент не буде легалізований, як цього вимагає конституція, то уряд повинен буде піти у відставку. Саме цей уряд фальсифікував вибори. Мало того, що він купував голоси виборців за наші гроші, але й залякував людей, маніпулював виборчими списками, жорстко контролював усі ЗМІ, а потім і підробляв протоколи, що надходили з виборчих дільниць. Ми виявили всі порушення й на законній підставі вважаємо їх результати нелегітимними. Але всі ЗМІ, неурядові організації, які фінансували ЄС і Німеччина, мовчать про це», — заявив Саша Радулович.

4 серпня вранці біля парламенту справді зібралося багато протестувальників, але підійти близько до будівлі нікому не вдалося, бо поліція завчасно поставила тимчасові огородження і кількома кільцями оточила її. Учасникам акції залишалося одне — закидати депутатів, які входили й виходили, помідорами та яйцями.

Але це, як повідомляють інформаційні агентства Сербії і Північної Македонії, не зашкодило 198 депутатам провести перше організаційне засідання. Усі присутні на ньому підписали текст із клятвою, яка зобов’язує їх працювати «чесно й сумлінно», а також «служити громадянам Сербії, істині й справедливості». Згідно з конституцією, у найближчі 90 днів від початку роботи нового скликання парламенту депутати мають сформувати й новий уряд.

У новому парламенті правляча Сербська прогресивна партія має 188 депутатів (із 250) і може самостійно створювати майбутній уряд. Не виключено, що до неї приєднається і Соціалістична партія Сербії, лідером якої є віце-прем’єр і міністр закордонних справ Івіца Дачич. Соціалісти отримали в Скупщині 32 місця. Крім того, до парламенту пройшла партія Сербський патріотичний союз, яку очолює відомий ватерполіст Александр Шапич — 11 депутатських мандатів. Як передбачає конституція Сербії, гарантовані місця в Скупщині одержали чотири партії національних меншин: Союз угорців Воєводини (9 мандатів), Партія правди й примирення Моамера Зукорлича (4), Партія демократичної дії Санджаку (3) і Албанська демократична альтернатива — Об’єднана долина (3). Разом їм належить працювати наступні чотири роки.