Останнім часом розчищають скупчення сміття в руслах річок: вода в спеку падає до мінімального рівня, тож працювати легше.

Нині доводять до ладу русло Боржави в межах Берегівського району. Там аж 13 стихійних сміттєзвалищ. Вони розтягнулися вздовж течії до десятка кілометрів.

Про особливості та специфіку технології усунення заторів, про складнощі, з якими стикаються спецзагони, розповіли під час брифінгу заступник голови Закарпатської ОДА Ігор Шинкарюк та очільник аварійно-рятувального загону облДСНС Володимир Михаль.

«Не розв’яжемо проблему паводків, якщо не розчистимо ці завали, які безпосередньо впливають на підняття рівня води. У нас фактично заблокована нормальна спроможність протоку русла річки Боржава», — констатував І. Шинкарюк.

До ліквідації наслідків надзвичайної ситуації залучено підрозділи ДСНС, Басейнового управління річки Тиса, додаткові сили й засоби.

Біля Нижніх Ремет уже розібрано один із найбільших завалів. Спочатку вилучається деревина, потім сміття. Завал переважно складається із сухого дерева. Але деревина, що під водою (глибина у вищій точці —
6 м), ускладнює роботу підрозділів ДСНС, оскільки намокла і стала важчою в рази. Для її вилучення потрібні спеціальні техзасоби (лебідка, крани) та водолазні загони.

Далі настає черга сміття, яке вода спресувала в однорідну масу: тонни пластику, поліетилену, що протягом тривалого часу скупчувалися, виступають над водою до півметра, решта — під водою. Роботи проводять акуратно, щоб не дати сміттю потрапити в бистрину течії і понестися вниз аж у води Тиси. Нині розробляються інженерні конструкції, які дають змогу швидко збирати це сміття.

Треба проводити роботу з населенням, аби не викидало непотріб на береги річок. Щоправда, для цього сільради повинні забезпечити збір сміття з дворогосподарств.

Ужгород.