Адже в Миколі Панчуку побачили не лише успішного підприємця, а й громадського активіста, який систематично допомагав атовцям, проявив себе в різних громадських формуваннях. Такі настрої громади були невипадковими, бо Гоща не мала великих бюджетоутворювальних підприємств. Потрібні були інші напрями діяльності, які б активізували людей, депутатський корпус, і у такий спосіб збільшили б скарбницю селища і спроможність у наданні якісних послуг населенню та розбудові добробуту громади.

Нині можна з упевненістю сказати, що цієї мети досягнуто. Навіть якщо глянути на список участі Гощанської селищної ради в різних проектах. Насамперед було створено новий відділ, який працює здебільшого на розробку нових проектів у різних грантах. Здобули перемогу, відтак отримали 637 тисяч гривень державних коштів для проведення Всеукраїнського культурно-історичного фестивалю «Добре поруч». На фестиваль приїхали мистецькі колективи практично з усієї України й всі дізналися, що є такий гостинний край, як Гоща.

Результатом участі в конкурсі проектів розвитку громад Рівненської ОДА стала перемога проекту Гощанської селищної ради «Промоція та створення сприятливих умов для розвитку туристичного маршруту «Набережна побачень» (215 тисяч гривень). Нині це справді мальовниче місце відпочинку для гощанців та їхніх гостей. «Набережна побачень» поповнюється новими насадженнями, такими, як павловнія, липи, і є улюбленим місцем зустрічі молоді. А нещодавно на «Набережній побачень» було освідчення та пропозиція руки і серця.

Варто згадати, що свого часу Гоща також виграла грант «Неймовірні села України». У списку участі в різних конкурсах ще багато різних пунктів. На жаль, не всі вдалося виграти, однак навіть участь у них уже продемонструвала, наскільки активнішою стала громада Гощі.

Нинішнього року здобуто знову низку перемог у різних грантах. Зокрема, майже 154 тисячі отримало селище в конкурсі «Покращення туристичного потенціалу смт Гоща через створення мультифункціональної локації «ЗАРЯДКА». Здобуто перемогу також у розробці Планів дій сталого енергетичного розвитку та клімату (SECAP).

Цікавим було партнерство з Корпусом миру в Україні. Тоді вдалося реалізувати такі проекти, як: «Фінансова грамотність для українських родин», молодіжна конференція «Гоща форум», «Школа Бізнесу».

Минулого тижня завершилася вже 54-та сесія Гощанської селищної ради сьомого скликання. Як і більшість засідань депутатів, воно пройшло жваво, з елементами дискусій. Презентували нового керівника КП «Агентство розвитку Гощі» Леонтія Супрунця. На місці збанкрутілого комунального підприємства з’явилося нове, яке і дбає нині про «обличчя» селища, вчиться заробляти кошти і в сусідніх населених пунктах.

Можна розповідати ще багато про те, скільки в Гощі зроблено за останні чотири роки. Селище явно погарнішало, у нинішній парк, де є садиба Валевських (Ленкевичів), приїжджають відпочивати з інших населених пунктів — і не лише нашої області. У садибі нині з ініціативи селищного голови, силами селищної ради та небайдужих мешканців селища, підприємців тривають ремонтні роботи. Там працюють Валерій Бейлах, Володимир Машлай та Петро Коробчук. Долучитися фінансово може будь-хто, адже кожна гривня важлива. Для цього відкрили благодійний рахунок.

Та все ж можна було б зробити набагато більше, якби сусіди прислухались і створили разом об’єднану територіальну громаду. Про це й говоримо з Миколою Панчуком.

— За цю каденцію вам вдалося проявити багато ініціатив, виграти гранти. І все ж не вдалося переконати населення сусідніх сільрад створити ОТГ. Чи не про це найбільше шкодуєте? Що можна було б ще зробити? — запитую.

— Звичайно, могли б зробити набагато більше, бо для ОТГ виділялися кошти з Фонду регіонального розвитку. Та найперше завдання — зберегти те, що ще є. Як розвалився Союз, то багато чого не вберегли, а просто втратили, прислухавшись до популістів. Нині основними завданнями є: зберегти землю, медичні та освітні заклади. Розвиток триватиме, якщо залучимо інвестиції, максимально створимо робочі місця. Нині ми маємо м’який економічний мікроклімат у Гощі. І в Стратегії розвитку Гощі та регіону необхідно більше наситити край промисловістю. Аграрний сектор уже майже повністю заповнив ніші, працює потужно. Але потрібні ще й промислові підприємства. Лише за останній час у райцентрі з’явилися такі нові підприємства, як заклад громадського харчування, ТОВ «Перша м’ясна хата», ТОВ КАТТО ГРУП, готельно-розважальний комплекс, заклад соціального захисту населення, ТОВ «Українське тютюнове виробництво», торгово-розважальний центр із СТО, кафе та ТОВ «ПМК-5». Та насамперед це мають бути екологічні підприємства, і це дасть змогу забезпечити громаду сплатою необхідних податків.

Мені дуже імпонує проект, який здійснює керівник «Дедденс Агро» та «Ріттер Біо Агро» Віктор Щербачук. Це вирощування і виробництво екологічної продукції. У громаді ми плануємо дві окремі території, де й розвиватиметься чисто екологічна продукція. Тут само розвиватиметься екотуризм, новий економічний базис, який дасть змогу і надалі будувати дороги, робити освітлення, під’єднувати Інтернет. Слід врахувати, що у структурі населення Гощанського району є багато пенсіонерів.

А це наші батьки і діди. Завдяки їм ми живемо і маємо чим користуватися. Тому слід активізувати соціальні служби, благодійні фонди, щоб жодна людина похилого віку не відчувала якихось елементарних незручностей.

І найбільший акцент — це діти і молодь. Вони повинні мати всі ресурси, аби навчитися жити й розбудовувати нашу країну. Що ми закладемо для їхнього розвитку, те ми й матимемо.

— Але, розмовляючи з керівниками ОТГ в інших районах, їх хвилює той факт, що укрупнення районів забирає чимало служб, залишатимуться лише філії юридичних осіб, які будуть зареєстровані в районному центрі, зокрема, у вашому випадку в Рівненському, і таким чином податки, зокрема ПДФО, уже не сплачуватимуться в об’єднаних територіальних громадах. Доведеться шукати нові надходження. Що слід зробити, на ваш погляд, аби компенсувати статки? — запитую в Миколи Панчука.

— Насамперед шкода, що не вдалося відстояти ідею п’ятого району — Гощанського, й який не існуватиме. Але ще більше жаль, що ось до місцевих виборів залишилося зовсім обмаль часу, а на сьогодні ми ще не маємо прописаних повноважень районів: хто за що відповідатиме. Це нонсенс — нові райони створили, а повноважень немає. Цього не можуть сказати навіть експерти. На жаль, народні депутати від Рівненщини не відреагували на наші звернення та звернення колег з Острозької, Корецької міських рад і Гощанської райради, не включилися в цей процес і депутати обласної ради. Можливо, у верхах бачать перспективи розвитку саме великих районів, які забезпечать усім необхідним життєдіяльність периферії. Та ніхто нам про це не говорить. І я сумніваюся, що здалеку буде легше керувати. Щодо розрахунків, отой ПДФО, то аби наповнити місцеві ради, потрібен хороший інвестиційний клімат для підприємств. Інший варіант знайти важко.

Розмовляючи з колегами, ми дійшли висновку, що ПДФО на місцях має залишатися не менше 75—80 відсотків. Щодо інвестицій, то є в нас ще не одна ідея, та говорити про неї ще рано.

— Буквально днями вас обрали Регіональним керівником Асоціації селищ і сільських рад. Отже, роботи для вас ще додасться?

— Є Асоціація міст України, куди входить також і Гоща, відбувається перезавантаження влади і обирається багато нових керівників. Обравши мене керівником Регіональної асоціації селищ і сіл, ми зможемо комунікувати з усіма малими територіями і таким чином допомагати одне одному. Щодо того, що роботи додасться, то роботи я ніколи не боявся. Працювати потрібно завжди активно, напружено, самовіддано, тоді буде результат.

Гоща Рівненської області.

Фото Олександри ЮРКОВОЇ.