Упродовж останнього часу щоденно від роботодавців надходить у середньому 110 нових вакансій. Так, на початку серпня в базі даних обласної служби зайнятості було 2045 актуальних вільних для роботи місць на підприємствах різних форм власності, в установах, організаціях краю.

Загалом на ринку праці безробітних більше, ніж на цей самий період торік, а вакансій менше. На одну запропоновану вакансію претендують 12 безробітних.

— Тим часом на ринку праці спостерігається пожвавлення після послаблення карантинних заходів, — розповідає директор Вінницького обласного центру зайнятості Галина Скоковська. — Це розширює можливості для тих, хто шукає роботу. Ми постійно наголошуємо своїм клієнтам, що готові сприяти кожному з них, але й вони мають проявляти ініціативу. Не можна сидіти й чекати, доки тобі запропонують робоче місце. Водночас треба самому здійснювати пошук.

Від початку нинішнього року через обласний центр зайнятості працевлаштовано 21,4 тисячі мешканців краю. До речі, нині на обліку більше людей, ніж на цей самий період торік.

Переважна частина отримала роботу на підприємствах агропромислового комплексу (59% від загальної кількості працевлаштованих). У переробній сфері стали працювати 14% колишніх безробітних, у торгівлі — 9%.

За словами Галини Скоковської, роботодавці найбільше просять забезпечити їхні виробничі підрозділи кваліфікованими робітниками, зокрема, водіями, слюсарями, швачками, газоелектрозварювальниками, електромонтерами, трактористами.

Є запит на продавців, кухарів, офіціантів, охоронників. Високий попит на бухгалтерів, вчителів, інженерів, економістів, вихователів, медичних сестер. Щоправда, за умови досвіду роботи.

Є заняття також для представників некваліфікованих професій. Щодня роботодавці готові взяти підсобних робітників, вантажників, прибиральників, сторожів, працівників кухні.

Середній розмір зарплати серед поданих роботодавцями вакансій нині вищий, ніж було минулоріч, — 6,4 тисячі гривень замість 5,6 тисячі за аналогічний період 2019-го.