«Пріоритетами МОЗ є збільшення кількості трансплантацій, а саме: розширення видів органної трансплантації, збільшення кількості трансплантацій кісткового мозку, розбудова Центру транспланткоординації, забезпечення логістики перевезення трансплантатів, зокрема із залученням цивільної авіації, авіаційного транспорту ДСНС, автотранспорту Національної поліції, а також професійний розвиток вітчизняних фахівців», — розповів очільник профільного відомства під час брифінгу 9 серпня.

Міністр також окреслив проблеми, які існують у цій сфері: відсутність протоколів лікування та чітких показів для проведення трансплантації, дефіцит кадрів з практичним досвідом проведення трансплантацій тощо. Він заявив, що МОЗ розробило чіткий механізм подолання цих проблем, і «вже у 2021 році очікуємо на збільшення кількості трансплантацій нирок утричі, печінки — учетверо, серця — увосьмеро».

У МОЗ запевняють: реалізація програми розпочалася. У планах збільшити на 483 млн грн фінансування пілотного проекту з трансплантації вже з наступного року. Нині у ньому беруть участь 24 медичні заклади. Зокрема, кілька днів тому у Львівській міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги, де функціонує Центр трансплантології, вперше в Україні провели пересадку підшлункової залози.

До речі

54 медичні працівники лікарні швидкої медичної допомоги Львова, які були задіяні в операціях з трансплантації серця та двох нирок, отримають від міста матеріальну допомогу в розмірі десяти тисяч гривен кожен. Відповідне рішення ухвалив виконавчий комітет Львівської міської ради.