Літні випуски газет і телепрограм традиційно заповнені такими, що набили оскому, але не завжди шлунок, термінами — збирання і врожай, скошено і намолочено, зерно і культури і так далі. Зрозуміло, що все це архіважливо — принаймні для тих, хто складає переможні звіти, і відповідальних осіб, які сидять у чиновницьких кріслах.

Набагато менше говорять про те, як ці реляції позначаться на самих трудівниках полів і ферм. А вже про те, наскільки жити стане краще, жити стане веселіше рядовим українцям — і поготів мовчання. Міркувати про те, що рекорд зі збирання зовсім не запорука рекорду в кишенях — моветон. Чого не скажеш про результати рекордів зі звітних успіхів. Ну, то статистика їм на поміч.

До речі, про статистику. Вона, як відомо, знає все. Але, знову-таки, надає перевагу золоту — у сенсі помовчати. От і виходять з-під пера «сам собі калькуляторів» зведення, від одного погляду на які кошмарить до нестями.

Взяти звіти з урожаю — перепрошую за повторення терміна. Не хочеться пісні без слів. А співають ось про що.

«47,3% становить у першому півріччі індекс сільськогосподарської продукції в Запорізькій області порівняно з аналогічним періодом минулого року. У тому числі 34,5% на підприємствах і 67,9% у господарствах населення», — заявляють днями в облстаті. Далі — більше, але менше.

«На 1 липня зернові й зернобобові культури було скошено і обмолочено на площі 64,7 тисячі гектарів, що на 73% менше, ніж на початок липня минулого року. Зібрана площа зернових і зернобобових культур становила 6,6% площі посівів (торік — чверть). Виробництво зерна в початковій оприбуткованій масі — 207,3 тисячі тонн, що на три чверті менше, ніж було отримано на початок липня минулого року. При цьому на три центнери з гектара знизилася й урожайність, становивши в середньому 32 ц/га», — розповідають у відомстві.

От усе начебто правильно. Але ніде не кажуть, що і збирання почалося значно пізніше, ніж торік, і про те, що аграрії вирішили дещо зачекати, доки колос наллється.

Зрозуміло, що все це начебто має проявитися вже після третього кварталу. Тоді вже й з кукурудзою пошабашать, і з соняшником повирішують. А цифра підстрибне — ого-го! І тут, мабуть, і на вибори веселіше йти, і говорити буде про що, і на листівках писати.

Приклад — звіт з овочівництва. Тут чітко і зрозуміло зазначено, що всіма категоріями господарств на 1 липня на відкритому ґрунті отримано 16,9 тисячі тонн (на 1,6% більше, ніж на відповідну дату минулого року).

Ну, і гаразд. Але знову не все! І натяку на те, що навесні (привіт зачиненим на карантин ринкам) по селах огірки по шість гривень скуповували та редис по три. А в містах на прилавках супермаркетів рівно вп’ятеро дорожче викладали. Про те, що фермери брали драконівські кредити під саджання овочів, які навіть частково не відбили. І про закладання нового врожаю більшість уже навіть не думають.

Це ми ще про скотство не згадуємо — у сенсі тваринництва, а не ставлення до села. Але згадаємо обов’язково — в одній з наших майбутніх публікацій. Загалом, не дивіться новини перед прийманням їжі — якщо є, що їсти. Краще передплатіть «Голос України».