Знову єврейська преса й частина європейських видань зарясніли заголовками про нібито досягнуту домовленість між ізраїльською та українською сторонами про дозвіл на відкриття масового релігійного туризму до «столиці» хасидизму Умані.

Поштовхом до появи цієї новини стала заява одного з рабинів, опублікована у ЗМІ Ізраїлю. Священнослужитель оголосив, що на зустріч Рош-га-Шана, іудейського Нового року, який святкуватиметься 18 вересня, до Умані може в’їхати обмежена кількість паломників — до 5 тисяч.

Міністерство закордонних справ України миттєво відреагувало на ці повідомлення. У коментарі МЗС зазначено: будь-якого рішення щодо цьогорічного паломництво хасидів до Умані Кабміном ще не ухвалювалося.

Тим часом міський голова Умані Олександр Цебрій наполегливо звернувся до Президента України Володимира Зеленського з проханням оприлюднити свою офіційну позицію щодо важливого міжнародного питання — дозволу на в’їзд до країни тисяч зарубіжних релігійних туристів. Громада Умані, наголосив міський голова, стурбована тим, що уряд затягує зі своїм рішенням щодо «питання хасидів». Під час пандемії, вважають жителі міста, масове скупчення людей у центральній частині Умані, на могилі цадика Нахмана, може призвести до спалаху коронавірусної хворобиі.