Про це на вчорашньому засіданні уряду заявив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль (на знімку). «Адже йдеться про життя і здоров’я українців», — зазначив він. За дорученням прем’єра буде перевірено готовність лікарень — обладнання, кількість ліжко-місць стаціонарного типу тощо.

Урядовці підтримали зміни до постанови, яка визначає правила карантину в Україні. «Нові зміни до карантину — це оптимальна форма нової реальності, щоб карантинні обмеження були максимально комфортними для українців і при цьому забезпечували стримування коронавірусу. Ми вирішили зробити ще зручнішими та зрозумілішими критерії, за якими визначається територіальна приналежність регіону до зони небезпеки: червоної, помаранчевої, жовтої чи зеленої», — наголосив Максим Степанов.

За словами очільника МОЗ, зміни стосуються, зокрема, показників, за якими визначається приналежність адміністративної одиниці до карантинної зони.

«Йдеться про динаміку захворюваності та кількість випадків захворювання, і ми пропонуємо об’єднати це в один показник — і рахувати з огляду на кількість нових випадків на 100 тисяч населення за попередні 14 днів. Це зрозуміліший показник», — заявив Максим Степанов.

На засіданні уряду також розглянули європейські підходи в управлінні державним майном. Денис Шмигаль нагадав, що головні умови приватизації — збереження та збільшення робочих місць, сплата податків, інвестиції в економіку. «В Україні понад три тисячі державних підприємств, і жоден з українських урядів не зміг ефективно управляти такою кількістю», — констатував Д. Шмигаль і додав, що зазвичай в інших країнах десятки або сотні держпідприємств. «Тому ми продовжуємо рух у бік приватизаційних процесів на відкритих та чесних конкурсах», — зазначив він. Уряд, за його словами, розуміє, що в державному управлінні мають залишитися ті підприємства, які стосуються нашої національної безпеки, енергетики та природних монополій, а також об’єкти, пов’язані із соціально важливими процесами у суспільстві. Приміром, «Нафтогаз» й «Енергоатом».

«Наша стратегія — залишити три сотні підприємств з понад трьох тисяч», — повідомив прем’єр. А приватні компанії інвестуватимуть кошти, створюватимуть додаткові робочі місця взамін на справедливу частку прибутку. «Це ефективний механізм, який сприятиме зменшенню корупції, збільшенню кількості робочих місць та зростанню економіки в Україні», — впевнений глава уряду.

Європейська реформа нашої митниці — це ще один блок, який розглянув на вчорашньому засіданні уряд. Кабінет Міністрів ухвалив рішення щодо запровадження процесу надання транзитних спрощень, що стане наступним етапом імплементації положень Конвенції про процедуру спільного транзиту до митного законодавства України та приєднання до Нової комп’ютеризованої системи транзиту (NCTS).

Прем’єр нагадав, що уряд раніше затвердив вимоги до оформлення і використання митних декларацій окремих типів.

Щодо проекту «Велике будівництво» й субвенцій регіонам. Уряд перерозподілив субвенції з державного бюджету місцевим на реалізацію проектів у рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України на 2020 рік.

«Надзвичайно важливо, що цією постановою уряд підтримує передусім східні регіони країни. Адже це дасть можливість продовжити ефективну реалізацію проектів, спрямованих на покращення інфраструктури та вирішення потреб внутрішньо переміщених осіб. Кошти будуть розподілені на реконструкцію та капітальний ремонт об’єктів соціальної інфраструктури: закладів охорони здоров’я, освіти, культури, спорту, громадських центрів, центрів надання адміністративних послуг тощо. Отже, покращиться якість надання послуг та зросте рівень життя громадян», — зазначив міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» на ці проекти передбачено бюджетні призначення в обсягах 1,1 млрд грн у спеціальному фонді та 175 млн грн у загальному фонді держбюджету.

Реалізація проекту постанови сприятиме відновленню і розвитку певних регіонів, у яких проживає значна кількість внутрішньо переміщених осіб, пояснив Д. Шмигаль. А також прискорить відновлення інфраструктури комунальної власності на територіях, що перебувають під контролем України, які прямо або опосередковано зазнали негативного впливу від конфлікту, включно з Донецькою, Луганською, Харківською, Дніпропетровською, Запорізькою, Київською, Херсонською, Одеською та Полтавською областями.

Уряд підтримав вихід України з Угоди між урядами СНД про співробітництво у підготовці і підвищенні кваліфікації військових кадрів для прикордонних військ держав-учасниць СНД. Також Кабмін схвалив проект указу Президента про вихід України з Ради командувачів Прикордонними військами.

Вл. інф.