На знімку: Готове печиво з варення.

Чимало господинь заморожують ягоди, фрукти й навіть овочі, щоб опісля використовувати їх для споживання.

Ще один метод — сушіння вирощеного. Йому піддаються навіть соковиті сливи, помідори, кабачки та гарбузи. Процедура така сама, як, приміром, для яблук: нанизати на міцні нитки та припасувати, прикривши марлею від мух, десь у затінку. А можна використовувати й сучасні електросушарки чи духові шафи.

Приготування варень, джемів та повидла — також популярний вид заготівлі. Та часто стикаємося з ситуацією, коли вже готуємо нові припаси, а в погребі чи на балконі ще лежать торішні. Саме час зробити ревізію. Непотріб — щось підозріле (металева покришка іржава, є ознаки здуття, плісняви чи потемніння) — викидаємо без жалю. Здоров’я важливіше!

А добротному продукту можна дати друге життя, використавши варення, джем чи повидло замість цукру в домашній випічці. Точного рецепта тут немає. Адже солодка консервація має різну консистенцію.

Зазвичай просіюємо дві-три склянки борошна. До нього додаємо ванільний цукор, пачку порошку до печива (можна замінити чайною ложкою харчової соди, змішаної з неповною чайною ложкою лимонної кислоти або погашеної столовим оцтом чи навіть кислим вином). До цього — склянку варення, джему чи повидла, 100 г жиру (рослинної олії, розтопленого смальцю, масла чи маргарину), три столові ложки сметани чи кефіру. Добре вимішуємо. Додаємо заздалегідь збиті три яйця, знову акуратно перемішуємо.

Консистенція тіста може бути різною — як густа сметана чи тугіше. Все дається із практики. Можна експериментувати. Приміром, розмішані жовтки дати безпосередньо до тіста, а збиті в густу піну білки викласти зверху виробу перед випіканням.

Або ж додати какао-порошок. Чи корицю — коли консервація яблучна.

Ще цікаво замінити борошно сухарями чи шматочками розмоченого в молоці білого сухого хліба — така запіканка також випробувана.

Викладаємо тісто на застелений пергаментом та змащений жиром листок і випікаємо в розігрітій жаровій шафі.

Готовність печива перевіряємо зубочисткою. Залишаємо у вимкненій духовці ще на кілька хвилин, аж опісля виймаємо.

Виріб треба одразу перекласти на дошку та зняти пергаментний папір, інакше в теплій формі утворюється волога-конденсат, що може вплинути на якість здоби.

Івано-Франківська область.

Фото автора.