Народні депутати України зробили заяви і планують обговорити цю ситуацію у Верховній Раді.

Так, 14 народних депутатів з фракції «Слуга народу» оприлюднили заяву (яку підписали Ліза Богуцька, Богдан Яременко, Ліза Ясько, Микита Потураєв, Олександр Алексійчук, Лада Булах та інші) про події в Білорусі.
Українські парламентарії заявили про повну підтримку прагнення народу Білорусі жити у вільній демократичній правовій державі, мати для цього чесні та прозорі вибори, а також захищати свої права та свободи засобами мирного ненасильницького протесту!

«Рішуче засуджуємо прояви насильства з боку режиму, де-факто президента Білорусі Олександра Лукашенка: катування й приниження у в’язницях, надмірну жорстокість під час затримання й розгону протестувальників, повне ігнорування цінностей гуманізму під час затримання жінок, неповнолітніх, випадкових перехожих.

Також цілком неприпустимим є порушення прав та інтересів громадян України на території Республіки Білорусь, які, як і білоруси, піддаються викраденням, безпідставним обмеженням свободи, катуванням та приниженням гідності з боку представників правоохоронних органів», — йдеться в заяві.

З огляду на масовість фальсифікацій в ході виборчої кампанії, а також системність, спланованість та зловмисність порушень прав людини з метою залякування власного населення і придушення протестів, народні депутати висловили свою солідарність з рішенням Європейського Союзу щодо невизнання результатів виборів.

«У контексті положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС закликаємо українську владу якнайшвидше визначити чітку принципову позицію щодо подій навколо президентських виборів в Республіці Білорусь», — зазначили вони і звернулися до Президента України Володимира Зеленського з пропозицією:

— погодити з міжнародними партнерами перенесення діяльності Тристоронньої контактної групи, усіх її органів, груп та підгруп з території Білорусі до іншої держави;

— призупинити усі форми політичного діалогу на вищому рівні з Республікою Білорусь тощо.

А від уряду народні депутати вимагають, зокрема, заборонити в’їзд, перебування і транзит територією України для де-факто президента Республіки Білорусь, членів уряду (за винятком осіб, перебування яких на території нашої держави зумовлене необхідністю ведення переговорів щодо питань, що становлять життєвий інтерес для України, а також осіб, готових давати свідчення щодо порушення прав людини, фальсифікації результатів президентських виборів тощо), членів Центральної виборчої комісії Білорусі, інших посадових осіб, причетних до кампанії фальсифікації результатів президентських виборів в Білорусі та кампанії масового порушення прав людини.

Заява від 14 народних депутатів «СН» відкрита для підписання усіма охочими.

Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко заявила, що у ситуації такої гострої напруженості єдино правильним рішенням було б оголошення нових виборів з гарантією вільної участі усіх кандидатів, обранням незалежної ЦВК та потужною спостережною місією від світових демократичних інституцій.

«Батьківщина» як політична сила, яка була безпосереднім учасником обох Майданів в Україні, засуджує брутальне порушення прав мирних громадян, журналістів, лікарів, яке нині спостерігає весь світ. Ми сподіваємося на здоровий глузд усіх учасників протистояння», — зазначила Ю. Тимошенко.

Народна депутатка Марія Іонова («Європейська солідарність») переконана, що парламентарії мають вимагати від монобільшості та керівництва Верховної Ради прийняти заяву, тотожну Європейським партнерам: не визнавати результати виборів!

«Скільки іще сотень тисяч білорусів має вийти на площі, скільки іще, не дай Боже, загинути, щоб ваші совість і сумління прокинулися! Найперше, йде мова про нашу гідність!» — написала вона на своїй сторінці у Фейсбуці.

Фракція «Голос» також вважає, що Україна має заявити про невизнання «виборів» у Білорусі й закликати парламенти європейських країн, аби їхня реакція була такою ж.

«Саме з такими вимогами ми вийшли під білоруське посольство у Києві. І ми не відступимо. Адже добре знаємо з вами, що таке диктатура та як із нею потрібно боротися!» — йдеться в повідомленні, оприлюдненому прес-службою фракції.

Тим часом українська делегація у Парламентській асамблеї Ради Європи ініціювала декларацію, у якій ідеться про невідповідність міжнародним стандартам та масові порушення під час проведення президентських виборів у Білорусі. Про це повідомила у Фейсбуці голова української делегації, народний депутат України від фракції «Слуга народу» Єлизавета Ясько.

«Я ініціювала Білоруську декларацію — документ, де ми даємо оцінку подіям у сусідній країні і пропонуємо шлях виходу з ситуації, що склалася. Декларацію підтримала більшість членів делегації України в ПАРЄ... Також Декларацію підписали іноземні друзі України, які потерпають за свободу і демократію в Білорусі. Це голови делегацій Естонії — Марія Юферева-Скуратовскі, Латвії — Інесе Лібіня-Егнере, Литви — Альгірдас Буткевічюс та Великої Британії — Роджер Гейл», — написала Ясько.

У тексті документа зазначається, що вибори у Білорусі не відповідають міжнародним виборчим стандартам і проводилися з масовими порушеннями прав і свобод громадян, тому результати голосування не є відображенням вільного волевиявлення білоруського народу.

Крім цього, в декларації засуджується насильство, яке силовики застосовували до учасників мирних зібрань у Білорусі, і звучить заклик до білоруської влади негайно звільнити всіх незаконно затриманих учасників протестів і розпочати діалог між всіма сторонами виборчого процесу. Також українська делегація закликає провести незалежне розслідування щодо неправомірного застосування сили проти учасників мирних зібрань.

Вл. інф.