Так, днями завершився ще один етап обговорення та узгодження тексту змін до Основного Закону.

«Відбулося п’ять непростих та тривалих зустрічей. Науковці, експерти, асоціації місцевого самоврядування, члени Конституційної комісії, представники депутатського корпусу, профільного міністерства — разом визначили ті положення, що вже є прийнятними для всіх сторін.

Проте ще залишилися моменти, які потребують додаткової спільної роботи, глибшої підготовки та напрацювання. І зустрічі щодо їхнього вирішення невдовзі відбудуться», — повідомили у «Слузі народу».

Відкритими й досі залишаються такі питання: представництво громад в органах місцевого самоврядування вищого, субрегіонального, регіонального рівнів; розподіл повноважень органів місцевого самоврядування різних рівнів між собою та між органами місцевого самоврядування і представниками державної влади. Рішення щодо рівнів місцевого самоврядування — 2 чи 3; голова громади та місцева рада: баланс впливу, контролю та відповідальності; великі міста — чи мають вони входити до повітів, чи мати спеціальний статус громад-повітів. А також порядок формування, термін повноважень та порядок дострокового припинення повноважень рад громад, повітових, обласних рад та голови громад.

Обговорення також потребує захист прав громади: варіант захисту через надання повної правосуб’єктності (громада як юридична особа: так чи ні, перехідний період, запобігання ризикам через дії «чорних реєстраторів»), інші механізми.

Неврегульованим також залишається питання щодо членів (мешканців) громади, як має враховуватись в статусі мешканця громади сплата податків до цієї громади; утворення районів у містах, рівень правосуб’єктності районів у містах.

Триватиме також термінологічна дискусія щодо назв: громада — муніципалітет — волость; повіт — округ; префект — урядник; поселення — населений пункт; мешканці — жителі; селище — містечко.

Попри карантинні обмеження, наголосили в «Слузі народу», обговорення децентралізації триває відкрито, у режимі онлайн, залучається широке коло експертів, авторів реформи, представників місцевого самоврядування та його асоціацій.

Вл. інф.