Найбільше число виявлених випадків COVID-19 за минулу добу зафіксовано в Харківській (204), Львівській (181), Чернівецькій (172), Івано-Франківській (169), Рівненській (112) і Закарпатській (106) областях. Про це свідчать дані сайту Системи моніторингу поширення епідемії коронавірусу РНБО.

Епідеміологічна ситуація в Києві може погіршитися на початку вересня. Про це повідомив голова управління Держпродспоживслужби Києва Олег Рубан у коментарі РБК-Україна. За його словами, це пов’язано з підйомом природньої захворюваності на гостру респіраторну інфекцію.

«Сьогодні реєструється велика кількість локальних спалахів і прогнозується підйом захворюваності через два тижні з початком нового року у вузах, гуртожитках, навчальних закладах», — додав він.

Голова управління Держпродспоживслужби Києва зазначив, в Україні реєструється зростання захворюваності на коронавірус по сезонах, а друга хвиля почнеться з жовтня. Чиновник пояснив, що зараз фіксується постійне зростання кількості нових випадків захворювання, але ніякої хвилі немає. Є коливання. І це пов’язано із широким поширенням збудника та збільшенням кількості проведених тестів.

Зі свого боку головний санітарний лікар МОЗ Віктор Ляшко озвучив вимоги до роботи шкіл і дитсадків у новому навчальному році залежно від карантинної зони. За його словами, у регіонах помаранчевої, жовтої та зеленої карантинних зон навчання триватиме. Однак для помаранчевої — з обмеженнями. Але це не стосується установ дошкільної, позашкільної та спеціалізованої художньої освіти. У регіонах червоної зони відвідування закладів освіти заборонено, зокрема й дошкільних закладів.

Поки навчальний рік планують почати у всіх освітніх установах України. Проте школи і вузи можуть закривати, якщо епідситуація в тому чи тому регіоні погіршуватиметься.

Тим часом у Всесвітній організації охорони здоров’я стурбовані тим, що основним джерелом поширення коронавірусу стали люди віком 20—40 років, багато з яких хворіли безсимптомно, заражаючи при цьому інших. Про це інформує Reuters.

За словами представників ВООЗ, останнім часом значно збільшився відсоток молодих людей, які занедужали на COVID-19. Вони можуть не знати про це самі, але при цьому заражати найбільш уразливі групи населення. Особливо ця проблема торкнулася регіонів, де проживає багато хворих і людей похилого віку, а також, де медичне обслуговування залишається на вкрай низькому рівні, зазначили чиновники ВООЗ. Раніше у ВООЗ заявляли, що ті, хто хворіє на коронавірус безсимптомно, рідко бувають заразними.