Відповідний законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо утворення та ліквідації районних державних адміністрацій у зв’язку з утворенням (ліквідацією) районів» (№ 3975) зареєстровано у парламенті групою народних депутатів. Серед них, зокрема, Андрій Клочко, Віталій Безгін, Олександр Корнієнко, Лариса Білозір, Тарас Батенко.

Документ уже передано на розгляд Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Відповідно до Конституції, наголошують парламентарії, утворення та ліквідація районів належать до повноважень Верховної Ради України. Але реалізація зазначеного повноваження (нагадаємо, постанова про нове районування була ухвалена законодавцями наприкінці третьої сесії дев’ятого скликання) призводить до зміни адмінтерустрою, який є територіальною основою для організації та діяльності місцевих органів державної влади — місцевих державних адміністрацій. Тож законопроектом пропонується врегулювати питання здійснення реорганізації місцевих органів виконавчої влади у зв’язку з утворенням та ліквідацією районів.

«Так історично склалося, що місцеві державні адміністрації свого часу утворювались указом Президента, а потім потрапили в Конституцію, зокрема в статті 118 та 119. Також їм присвячено окремий закон. У ньому є багато чого і аж 50 статей, от тільки нема жодного слова, що робити у разі зміни адміністративно-територіального устрою і хто має право реорганізовувати, утворювати та ліквідовувати адміністрації за таких обставин. Прогалина, як вона є», — зауважив Віталій Безгін, додавши, що саме тому законопроектом пропонується надати Кабміну право утворювати, ліквідовувати та реорганізовувати РДА у разі зміни адміністративно-територіального устрою.

Законопроектом вносяться зміни до законів: «Про Кабінет Міністрів України», «Про місцеві державні адміністрації», «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань». Водночас проект зобов’язує уряд протягом двох місяців із моменту набрання чинності цим законом забезпечити прийняття акта про порядок здійснення заходів, пов’язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією місцевих державних адміністрацій із визначенням критеріїв щодо розподілу в порядку правонаступництва прав та зобов’язань юридичних осіб, що припиняються внаслідок ліквідації або реорганізації. А також протягом шести місяців з моменту набрання чинності цим законом забезпечити здійснення реорганізації та безперервність діяльності районних державних адміністрацій у зв’язку із утворенням (ліквідацією) районів.

За оціночними розрахунками, наголошується в пояснювальній записці, зменшення кількості районних державних адміністрацій та районних рад приведе до зменшення витрат: Державного бюджету у 2021 році — на 3,8 млрд грн, у 2022 році — на 4,0 млрд грн, у 2023 році — на 4,2 млрд грн. Місцевих (районних) бюджетів: у 2021 році — на 1,4 млрд грн, у 2022 році — на 1,4 млрд грн, у 2023 році — на 1,5 млрд грн.

Народні депутати сподіваються, що цей законопроект буде ухвалено за основу та в цілому до п’ятого вересня нинішнього року. «А протягом місяця з дня набуття чинності законом уряд ухвалить відповідний порядок. А в межах трьох місяців буде запущено реорганізацію та забезпечення процесу безперервності діяльності РДА», — зауважив В. Безгін.