Також у всіх територіальних громадах відбудуться вибори міських, селищних та сільських голів. При цьому в двох громадах на Київщині вибори голови пройдуть, ймовірно, у два тури, повідомили в громадській мережі «Опора».

Незалежно від того, в якій громаді мешкають жителі Київщини, вони отримають чотири виборчі бюлетені. По одному на вибори депутатів місцевої, районної та обласної рад та бюлетень із виборів голови громади. Однак у низці громад правила, за якими жителі обиратимуть своїх представників, відрізнятимуться. Це залежить від кількості населення в адміністративній одиниці — до 10 тисяч виборців чи більше.

У територіальних громадах із кількістю виборців до 10 тисяч, нагадали в «Опорі», депутатів обиратимуть за мажоритарною системою відносної більшості у багатомандатних округах. Тобто територія громади буде поділена на виборчі округи, в кожному з яких буде обрано депутатів. Але мандат отримають ті кандидати, які наберуть найбільшу кількість голосів виборців у своїх округах. У цих громадах кандидати можуть балотуватись як від політичних партій, так і шляхом самовисування.

У тих громадах, де кількість виборців перевищує 10 тисяч, діятиме система пропорційного представництва з відкритими виборчими списками. Тут кандидат у депутати може бути висунутий тільки політичною партією. Ця виборча система є абсолютно новою для України і примітна тим, що виборець голосує не лише за політичну партію, а й за конкретного кандидата в її регіональному списку і так впливає на шанси кандидата бути обраним. Ця ж виборча система буде впроваджена і на виборах депутатів районних та обласної рад.

Дві виборчі системи будуть застосовуватися на Київщині й під час перегонів міських, сільських та селищних голів. У громадах із кількістю населення до 75 тисяч виборців — це буде мажоритарна система відносної більшості. Тобто обраним головою буде визнано кандидата, який отримає більшу кількість голосів.

Водночас Білоцерківська та Броварська громади обиратимуть міських голів за мажоритарною системою абсолютної більшості. Відтак переможцем стане кандидат, який отримає понад 50% голосів виборців. У разі відсутності такого буде оголошено другий тур.

Ще одним нововведенням цьогорічних місцевих виборів є те, що посади сільських та селищних старост тих населених пунктів, які входять до складу тієї чи іншої громади, нині не є виборними. Кандидатури на ці посади призначатимуть новообрані міські, селищні та сільські ради за поданнями своїх голів.

Вл. інф.