Господарям таких осель роздали півтисячі індивідуальних пластикових контейнерів об’ємом 120 літрів. Власники садиб використовують їх як накопичувачі побутового сміття.

А працівники комунального підприємства «Глобинське» у визначені графіком дні вивантажують ті відходи з таких контейнерів (на знімку) й вивозять їх на полігон. Потреба в налагодженні цивілізованого конвеєра збору ТПВ у приватному житловому секторі міста-райцентру, яке 5 років тому стало також столицею ОТГ, існувала вже давно. Адже ні для кого не таємниця, що саме там продукується левова частка накопичень так званих стихійних сміттєзвалищ...

Втілювати згаданий проект у життя в Глобиному почали 2018 року. Керівники міста й комунальники не приховують: перші кроки давалися нелегко. Попри те, що індивідуальні пластикові контейнери передають землякам безплатно. Але при цьому їм треба укласти договір із комунальним підприємством, яке надає послуги з вивезення сміття. Їх, зрозуміло, належить оплачувати.

Однак дехто сприймав цю новацію як спробу батьків міста повністю перекласти турботу про чистоту в ньому на плечі самих містян. Когось відлякувала ймовірна перспектива збільшення вартості послуги з вивезення ТПВ до непідйомної... Однак поволі ці побоювання зникали. Бо власники садиб переконувалися: про них не забули, комунальники вивозять накопичене в їхніх господах сміття справді регулярно й за помірну плату.

До речі, коштує це дешевше, ніж, скажімо, наймати транспорт або вивозити «домашні» тверді побутові відходи на полігон самому чи платити штрафи за забруднення довкілля. Не кажучи вже про більш ніж очевидні плюси для екології та, власне, для кожного мешканця мікрорайону, де почали впроваджувати таку ініціативу. Адже сумнозвісних стихійних сміттєзвалищ там істотно поменшало...

Важливо й те, що після завершення першого етапу проект продовжують реалізовувати й надалі, розширюючи ареал охоплення індивідуальними пластиковими контейнерами садиб приватної житлової забудови. Задля цього нинішнього року з бюджету громади виділили ще 198 тисяч гривень на придбання 180 таких контейнерів об’ємом 120 і 240 літрів. Зрештою, така цивілізована альтернатива стихійним смітникам уже в найближчій перспективі має з’явитись у Глобиному повсюдно.

Фото з сайту Глобинської міськради.