За останні два тижні спостерігається зростання захворюваності на COVID-19, на ранок минулої суботи мали антирекорд — занедужали 32 ужгородці. Загалом коронавірусна інфекція загнала на лікарняні ліжка 1 117 мешканців, 567 уже одужали, 16 осіб померли.

Із зростанням захворюваності в місті збільшується і кількість госпіталізованих. Нині у всіх медичних закладах — 171 хворий на коронавірус, розповів головний лікар Закарпатської обласної інфекційної лікарні Михайло Поляк і наголосив, що нині відділення інтенсивної терапії у медзакладах, що розташовані в Ужгороді — міській клінічній лікарні, обласній інфекційній лікарні, Центрі легеневих хвороб, обласній клінічній лікарні — заповнені. Багато хворих у тяжкому стані.

Якщо така тенденція зберігатиметься, наголосив на брифінгу міський голова Богдан Андріїв, то обласний центр ризикує опинитися у червоній зоні, тобто із найжорсткішими карантинними обмеженнями.
На дотриманні протиепідемічних заходів, які були змушені запровадити в Ужгороді, наполягає і завідувачка відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Закарпатського обласного лабораторного центру МОЗ України Вікторія Тимчик. Посадовиця закликала дотримуватися найпростішого, але дуже дієвого маскового режиму, особливо у громадському транспорті, утриматися від відвідування масових розважальних заходів — весіль, днів народжень тощо — опитування хворих показало, що інфікувалися вони саме там.

Очільники міста сподіваються на зелену зону у найближчому майбутньому, але готуються до будь-якого розвитку подій.

Ужгородська міська рада виділила достатньо фінансування для придбання медичного обладнання та засобів індивідуального захисту, також є маски, халати, дезінфікуючі засоби, міська лікарня має 13 апаратів штучної вентиляції легень, 13 кисневих концентраторів.

Керівник Ужгородської міської клінічної лікарні Іван Курах поінформував, що оскільки заклад включено до першої хвилі надання медичної допомоги хворим на коронавірус, то у терапевтичному відділенні одразу розгорнули 34 ліжка, ще 6 ліжок підготували для проведення інтенсивної терапії інфікованим, які потребують штучної вентиляції легень.

Також у місті припинено планові госпіталізації пацієнтів. Це не стосується ургентних хворих, тобто тих, хто потребує невідкладної медичної допомоги, надання допомоги вагітним, новонародженим. Усі пацієнти мають проходити тестування на коронавірус.

Зі свого боку в. о. начальника управління охорони здоров’я міської ради Ірина Столярова відзначила, що збільшення кількості хворих в Ужгороді можна пов’язати і з тим, що місто проводить багато тестувань на коронавірус.