«Кремль може скористатися політичною дестабілізацією у Білорусі так, як у 2014 році зробив це з Україною, анексувавши Крим та розв’язавши війну на Донбасі. На цьому наголосив п’ятий Президент, очільник партії «Європейська солідарність» Петро Порошенко в інтерв’ю міжнародному телеканалу «Настоящее время», який є спільним медіа-проектом Радіо «Свобода» та «Голосу Америки». Білорусь, за його словами, потребує захисту від агресивного зовнішнього тиску. Адже є ризик військового втручання з боку Російської Федерації та певні безпекові виклики.

На думку П. Порошенка, білоруська влада й надалі намагатиметься втриматись і протистоятиме волі народу. «Хоча я бачив би розвиток ситуації по-іншому. Безумовно, в інтересах Білорусі було б запросити ОБСЄ, терміново розпочати діалог з Радою Європи, прийняти дуже важливі рішення для того, щоб зберегти спокій і стабільність та розпочати підготовку до нових виборів, які потрібно провести у відповідності до стандартів демократії та свободи. Без виборів розв’язати це питання неможливо», — констатував П. Порошенко, додавши: «Друга позиція, на якій я би наполягав — негайне звільнення всіх політичних в’язнів. Це лише загострює конфлікт, радикалізує процеси і, звичайно, що з цим вогнем не можна гратися».

Народний депутат переконаний, що нині світ має продемонструвати мудру, відповідальну політику щодо Білорусі для того, щоб не загнати її в Росію, щоб змотивувати білоруську владу знайти такий вихід, який демократичним шляхом збереже мир, спокій та перспективу розвитку держави. «Дуже важливо втримати білоруську владу від фатальних помилок. Для цього потрібна стратегія діалогу з Білоруссю», — сказав він, зауваживши, що в дестабілізації ситуації в Білорусі зацікавлена лише одна особа — Путін.

У цьому контексті П. Порошенко нагадав, що у 2014 році хазяїн Кремля продемонстрував дуже широкий спектр своїх безвідповідальних дій, коли розпочав надзвичайно небезпечну, і не лише для України, анексію Криму та агресію на сході України.

«Ця практика засвідчує, що червоних ліній для російського керівництва, на жаль, немає. І це сьогодні бачить увесь світ. Тому керівництво Білорусі має ставитись до цього дуже відповідально», — сказав п’ятий Президент.

Вл. інф.