Питання недофінансування КНП «Госпіталь ветеранів війни» Житомирської облради, розташованого у Бердичеві, обговорювали на прес-конференції за участю представників громадської спілки «Бойове братерство України», ветеранів АТО/ООС та учасників бойових дій.

«Нині в області з другого кварталу 2020 року фактично відсутнє пільгове забезпечення цієї категорії осіб, що призводить до негативних наслідків, збільшення інвалідизації та суїцидів серед учасників бойових дій», — наголосив головний лікар госпіталю Павло Журбенко.

Він зазначив, що з початком другого етапу медичної реформи перед лікувальним закладом гостро постало питання браку коштів, зокрема на харчування та медикаменти. При загальній потребі у розмірі 40 млн 845 тис. грн НСЗУ виділила госпіталю лише 29 млн грн; ще 2 мільйони надійшли за рахунок перерозподілу державної субвенції. За словами Павла Журбенка, цих коштів вистачить лише на закриття мінімальної потреби на виплату фонду зарплати до кінця року.

Учасники прес-конференції зазначили, що за затвердженою Житомирською облрадою «Програмою з фізичної, медичної, психологічної реабілітації та лікування ветеранів війни» фінансування на майже 13 млн грн досі не надійшло. Також не були виділені кошти на виконання Постанови Верховної Ради «Про недопущення зупинки функціонування госпіталів ветеранів війни під час впровадження другого етапу медреформи».

На прес-конференцію запрошували представників ОДА та обласної ради, проте вони не прийшли. Тож учасники зібрання самі з’явилися до будівлі облдержадміністрації, щоб отримати відповіді на свої запитання. Зрештою ініціативна група пристала на пропозицію голови облради Володимира Ширми повторно зустрітися 25 серпня, щоб детально проаналізувати фінансовий стан та потреби госпіталю.