Про те, як триває боротьба за життя й здоров’я людей, розповіли запорізькі лікарі.

На передовій цієї боротьби з COVID-19 опинилися медики КНП «Міська лікарня № 6». Саме тут проводили огляд і діагностику пацієнтів з підозрою на пневмонію. Приймали не тільки запоріжців, а й приїжджих із навколишніх районів — Новомиколаївського, Вільнянського та Запорізького. Як зазначають у лікарні, всі вони мали характерні симптоми коронавірусної хвороби — підвищену температуру тіла й кашель.

Діяли медики згідно з чітким алгоритмом, проводили забір мазків з носоглотки для подальшої перевірки методом ПЛР-тестування. Якщо результат виявлявся позитивним — їх спрямовували на лікування до обласної інфекційної лікарні.

За словами директора лікарні Ірини Віциної, заклад, по суті, працював як сортувальна база. Якщо ПЛР-тест виявлявся негативним, тоді пацієнта переводили в інше відділення, де й продовжували лікування пневмонії.

«Під цю сортувальну базу в нас було перепрофільовано відділення пульмонології, а також приймальний покій, який працював у режимі стаціонару інфекційної лікарні. Захист персоналу для нас був дуже актуальним — це засоби індивідуального захисту, а також дезінфекції. Нас вчасно підтримали в цьому плані — забезпечили всім необхідним. Запасів вистачає й досі», — каже медик.

За цей час було серйозно поповнено й арсенал лікарні. Так, було придбано мобільний рентген-апарат, кисневі концентратори, монітори для спостереження за станом пацієнта, які контролюють рівень кисню та вуглекислого газу в крові, пульс, тиск, цю саму функцію виконують і два придбані пульсоксиметри.

Ірина Віцина додає, що ще в 2017 році було придбано п’ять апаратів ШВЛ HAMILTON. І тепер тут одинадцять апаратів ШВЛ, шість з яких високого класу. Саме вони вважаються найефективнішими в умовах боротьби з коронавірусом і лікування гострої дихальної недостатності. Ще три апарати ШВЛ — середнього класу, вони підходять для лікування важких пневмоній.

«Щоб поповнити парк дихальної апаратури, нещодавно придбали ще два апарати ШВЛ високого класу, вони повинні днями надійти. Загалом забезпеченість таким обладнанням у нас достатня», — розповіла директор.

Варто зазначити, що свого часу в Запоріжжі було перепрофільовано й визначено як заклади першої лінії надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу шість медичних установ. Серед них: пологовий будинок № 4 — для надання медичної допомоги вагітним і породіллям з ознаками коронавірусної хвороби, міська лікарня № 2 — для надання ургентної хірургічної допомоги пацієнтам з ознаками зазначеної хвороби, міська лікарня № 7 — надання ургентної терапевтичної допомоги вищезгаданим пацієнтам, міська лікарня № 6 — лікування складних і важких пневмоній, міська лікарня № 9, міська дитяча лікарня № 5 — для надання, за потреби, медичної допомоги дорослому та дитячому населенню з коронавірусом. Також у центрах ПМСД працюють мобільні бригади, які беруть аналізи в разі підозри на хворобу в контактних осіб.

У міськраді заявляють, що лікарні, центри ПМСД, забезпечені необхідним запасом засобів індивідуального захисту, дезінфекції. Уже отримано більшість додаткового медичного обладнання, придбаного за рахунок бюджету міста. Серед них апарати ШВЛ, УЗД-діагностики, кисневі концентратори, мобільний рентген тощо.

«Місто своєчасно виділило майже 100 мільйонів гривень на боротьбу з коронавірусом. Зокрема, це дало змогу забезпечити належний захист медиків, знизити рівень захворюваності серед них», — підкреслюють у міськраді.
Медики продовжують працювати в посиленому режимі.

Довідково

За останні чотири місяці через приймальний покій 6-ї
міської лікарні пройшли 550 осіб, з них 350 пролікувалися в стаціонарі з виявленою пневмонією, ще п’ять пацієнтів перебували в реанімації через небезпечний вірус COVID-19.

Фото прес-служби Запорізької міськради.