У них узяли участь Президент Володимир Зеленський з дружиною, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, народні депутати України, урядовці, військові, релігійні діячі та представники громадськості.

Зранку на території Національного заповідника «Софія Київська» предстоятелі церков та керівники релігійних організацій провели святковий молебень про мир та благословення України. Духовні лідери дякували Господу за незалежну Україну та просили миру на українській землі, покровительства й захисту для її захисників та всіх, хто їх підтримує, мудрості українському народові й сили очільникам держави. Камерний хор виконав «Отче наш» та «Молитву за Україну».

Перед виступом Президента на Софійській площі прозвучав Державний гімн України та пролунало 10 святкових залпів. Церемоніальна група воїнів роти почесної варти підняла Державний прапор України.

Розпочинаючи свою промову, глава держави висловив сподівання, що досягнута домовленість про запровадження повного та всеосяжного режиму припинення вогню на Донбасі трансформується в повноцінне встановлення миру. «Сьогодні, у 29-й день перемир’я, у 29-ту річницю незалежності ми всі просимо Бога лише про одне — нехай дні тиші стануть місяцями, місяці — роками, роки — століттями, а потім тисячоліттями. Миру, злагоди та процвітання українській землі», — сказав В. Зеленський та нагадав, як під час свого минулорічного виступу на урочистостях з нагоди Дня Незалежності він розповів, що кожен його ранок починається з смс-повідомлення від Генерального штабу України про кількість поранених та загиблих на передовій за минулу добу. «Цифри бувають різними, та тільки одне повідомлення робить ранок добрим. Поранених — нуль. Загиблих — нуль», — зауважив глава держави, додавши, що ось уже 29-й день поспіль ранок справді добрий, бо вже 29 днів, як на сході України в нас немає бойових втрат. «29 днів, як українські міста та села не ховають своїх героїв. 29 днів, як не плачуть мами. 29 днів, як дружини та діти чують у телефонній слухавці: «Цілую вас, мої рідні. Скоро повернуся додому», — сказав він.

Пояснюючи свою позицію щодо непроведення в День Незалежності військового параду, В. Зеленський зауважив, що такий парад обов’язково відбудеться, але тоді, коли Україна поверне всіх своїх громадян з полону та всі свої території. «Парад у нас обов’язково буде в майбутньому. Парад української перемоги. А поки що наша військова техніка — на сході. І я впевнений, що саме так і має бути. Бо танки, броне-
транспортери, літаки — це не атракціон для киян і гостей столиці. У країні, яка захищає свій суверенітет зі зброєю в руках, техніка має бути не в мирному Києві, а на передовій. Там, де вона зараз потрібна. І тільки так і має бути, якщо ми поважаємо власну армію», — підкреслив Президент. Водночас глава держави зауважив, що всім ветеранам, добровольцям та волонтерам українці зможуть щиро подякувати та вклонитися під час їхньої ходи Хрещатиком.

«Ми всі — діти України. І нікому не можна давати шанс посіяти між нами розбрат. Ні сусідам, ні внутрішнім чужинцям. Тим, хто обкрадав нашу маму Україну багато років, бо ніколи не вважав її рідною», — наголосив глава держави та закликав разом будувати таку країну, яка завжди зможе протистояти будь-яким викликам: агресору, вірусу чи світовій кризі.

З нагоди 29-ї річниці Незалежності Президент вручив високі державні нагороди, почесні звання та медалі військовослужбовцям, рятувальникам, правоохоронцям, медикам, учителям, науковцям, спортсменам, артистам, видатним діячам культури та мистецтва. Зокрема, за особисті мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння українському народові почесне звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» посмертно присвоєно прапорщику Вячеславу Кубраку.

Почесним званням Героя України із врученням ордена Держави за заслуги у зміцненні обороноздатності та промислового потенціалу України, розробку новітніх зразків озброєння Президент відзначив генерального конструктора — гендиректора ДП «Державне Київське конструкторське бюро «Луч» Олега Коростельова, а також поета, драматурга, народного артиста України Юрія Рибчинського — за заслуги у збагаченні української культури та мистецтва, формуванні національної ідентичності.

Після завершення офіційної церемонії на Софійській площі відбувся святковий концерт.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут