Голова Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський.

Скріншот відео.

Розглянуто кілька важливих документів. Зокрема, законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення відповідальності у сфері охорони культурної спадщини» (№ 2037).

Як зазначив під час представлення документа присутнім народний депутат Руслан Князевич, під підсиленням відповідальності йдеться про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення. За його словами, покарання наступатиме за ухилення від підписання охоронних договорів на об’єкти культурної спадщини (сьогодні — на пам’ятки культурної спадщини), а також за неподання звіту про проведене археологічне дослідження.

«Штрафи за зазначені правопорушення будуть такі: для громадян — від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а для посадових осіб — від трьохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян», — зазначив він.

Також планують підвищити штрафи за невиконання законних вимог посадових осіб органів охорони культурної спадщини щодо усунення порушень вимог законодавства про охорону культурної спадщини або створення перешкод для їх діяльності. Комітет рекомендував Верховній Раді України ухвалити в першому читанні за основу цей законопроект.

Під час засідання комітету депутати також вирішили рекомендувати парламенту прийняти у другому читанні та в цілому за основу законопроект «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо удосконалення законодавства у сфері протидії незаконному заволодінню транспортним засобом» (№ 3301).

Документом пропонується внести зміни до статей 289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом), 290 (Знищення, підробка або заміна номерів вузлів та агрегатів транспортного засобу) КК України та статті 250 (Проведення негласної слідчої (розшукової) дії до постановлення ухвали слідчого судді) КПК України. Голова підкомітету з питань кримінального законодавства та протидії злочинності Комітету з питань правоохоронної діяльності Олександр Бакумов повідомив, що до документа подано 48 поправок, із яких враховано дев’ять, а решту пропонується відхилити.

«Під час доопрацювання із проекту було вилучено зміни до статті 290 КК України та КПК України. З огляду на це, пропонується змінити назву законопроекту на таку: «Про внесення змін до статті 289 Кримінального кодексу України щодо протидії незаконному заволодінню транспортними засобами». Окрім того, уточнено санкції, передбачені статтею 289 ККУ», — сказав він.

Народні депутати також розглянули проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про Національну поліцію України» щодо встановлення пільг за користування житлом та житлово-комунальні послуги» (№ 2018).

Документ пропонує встановити певним категоріям працівників поліції пільги у вигляді сплати 50% за користування житлом та житлово-комунальні послуги. Водночас, у документі не надано техніко-економічне обґрунтування, а також не вказані джерела фінансування таких пільг. Виходячи із зазначеного, комітет рекомендував Верховній Раді повернути законопроект на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи.

Окрім того, комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді низку проектів законів включити до порядку денного четвертої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.