Про це повідомляє прес-служба офісу Омбудсмана.

Людмила Денісова висловила вдячність Офісу Ради Європи в Україні за проведення цієї важливої експертної дискусії, присвяченої реалізації одного з конституційних прав людини і громадянина — права на інформацію та зазначила, що ратифікація Верховною Радою України у травні цього року Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів — це старт її дії на європейському просторі та подальша імплементація її положень у національне законодавство України.

За її словами, Закон України «Про доступ до публічної інформації» вже закріплює принципи і права громадян, що відображені у ратифікованій Конвенції. Однак про суттєві проблеми доступу до публічної інформації свідчить кількість скарг, які вона щоденно отримує.

Так, торік надійшло майже 11 тисяч повідомлень про порушення таких прав, а це майже 25 відсотків від загальної кількості всіх отриманих звернень громадян. У першому півріччі 2020 року вже отримано понад п’ять тисяч звернень. Це свідчить про те, що суб’єкти владних повноважень не знають своїх повноважень у цій сфері, чим продовжують порушувати право на інформацію.

«Вважаю, що першим завданням і Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, і громадських організацій, які опікуються цим питанням, є просвітницька робота — як для тих, хто користується таким правом, так і для тих, хто забезпечує дотримання згаданого конституційного права. Інший напрямок роботи — моніторинг розпорядників інформації на предмет виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації» в частині оприлюднення інформації у форматі відкритих даних та на офіційних веб-ресурсах», — зауважила Людмила Денісова.

Омбудсман повідомила, що у 2019 році Офісом Уповноваженого було перевірено 142 розпорядники інформації, проведено 107 просвітницьких заходів, складено 254 протоколи про адміністративні правопорушення, притягнуто до відповідальності за невиконання законодавства про доступ до інформації 154 посадових особи. У цьому році через карантинні обмеження здійснено 115 безвиїзних перевірок розпорядників інформації.

Також триває моніторинг 18 міністерств та 72 органів місцевого самоврядування. За результатами перевірок будуть надані відповідні рекомендації суб’єктам владних повноважень та роз’яснення громадянам щодо дотримання їхніх прав.

«Спільно з моїм представником Віктором Барвіцьким, який опікується цим напрямом, готові долучитися до роботи створеної експертної групи при профільному парламентському комітеті, метою якої є, зокрема, імплементація положень Конвенції Тромсе», — повідомила Денісова.

Омбудсман переконана, що відповідний досвід Ради Європи та громадських правозахисних організацій покращить законодавчу роботу, яку проводить український парламент у сфері доступу до інформації, та надасть можливість якнайскорішої імплементації ратифікованої Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів.