На знімку: красу нашого національного вбрання демонстрували представниці різних поколінь.

Відкрили його бандуристи місцевої школи мистецтв, які виконали дві композиції. А потім присутнім нагадали про те, яким був традиційний національний жіночий одяг українок. Адже щоб повернутися до свого, рідного, справжнього, подекуди достатньо зазирнути в бабусину чи прабабусину скриню...

Про те, як правильно скомпонувати елементи старовинного одягу, розповіли присутнім Олександра Герасимова та її однодумці й колеги з етномайстерні «Грицики». У старовинних жіночих костюмах мали змогу сфотографуватися всі охочі. А заодно приміряти традиційний «чубатий» весільний віночок. Та ще й перед дзеркалом, якому понад 100 років! Такі раритети надали представники ЗОШ № 4, де вони збереглися ще з часів існування дореволюційної жіночої гімназії.

Усіх захопила й колекція вишитих на початку ХХ століття сорочок, яка стала родинною реліквією сім’ї Луценків із села Кейбалівка. Старовинне вбрання свого краю презентували також мешканці Замостища та Теплівки (в останньому селі місцева ентузіастка Надія Лимар створила навіть шкільний музей старовини).

Гармонічною на заході була також музика тих часів у виконанні відомого далеко за межами Полтавщини співака й творця старовинних інструментів Юрка Фединського, котрий переїхав у село Крячківка Пирятинського району із США.

Візуалізувати минулу епоху присутнім на цьому дійстві допомогли дукачі та інші жіночі прикраси з колекції місцевого краєзнавчого музею. А на завершення свята міський голова Пирятина Олексій Рябоконь подякував його творцям і учасникам за збереження наших національних традицій, найдіяльнішим і найактивнішим серед них вручив подарунки.

Фото з сайту Пирятинської міськради.