На знімку: Олександр Корнієнко, Дмитро Нальотов.

На знімку: Наталія Королевська, Юрій Бойко.

Відкривши ранкове пленарне засідання, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков нагадав, що другого вересня світ відзначає 75-ту річницю закінчення Другої світової війни. «Ця війна охопила багато континентів, багато держав і забрала багато життів, принесла багато горя. Лише в Україні вважаються загиблими вісім мільйонів громадян. Я хотів би всім нагадати: ми проходили різні етапи в нашій історії, але завжди перемагали. Впевнений, що і в подальшому буде саме так», — наголосив глава парламенту. Верховна Рада хвилиною мовчання вшанувала загиблих у Другій світовій війні.

Перейшовши до розгляду питань порядку денного, народні депутати обговорили у першому читанні та підтримали (240 «за») проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо утворення військово-цивільних адміністрацій» (№ 3913).

За словами голови підкомітету Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександра Корнієнка, проектом пропонується внести зміни до законів «Про військово-цивільні адміністрації» та «Про місцеве самоврядування в Україні», якими запроваджується можливість утворення військово-цивільних адміністрацій об’єднаних територіальних громад. Підставою для такого утворення визначається встановлення ЦВК неможливості забезпечити підготовку та проведення місцевих виборів на окремих територіях.

Представник «Батьківщини» Григорій Немиря заявив, що їх фракція не підтримуватиме цей документ.

Водночас голова фракції «Голос» Сергій Рахманін хоч і назвав законопроект недосконалим, підтримав його ухвалення. «Ми живемо в тих реаліях, які є. ЦВК на підставі висновків СБУ, керівництва ООС, визначилася з тим, що на частині території України, на жаль, вибори проводити не можна. Ми можемо сперечатися про справедливість цього рішення, але воно вже відбулося. І в будь-якому разі, навіть зважаючи на те, що механізм ВЦА не є бездоганним, це краще, ніж безвладдя або анархія. На підставі цього ми маємо надати людям можливість отримувати послуги і звертатися за розв’язанням проблем, які виникають», — сказав депутат.

Проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо утворення та ліквідації районних державних адміністрацій у зв’язку з утворенням (ліквідацією) районів» (№ 3975) у сесійній залі розкритикували. Для ухвалення документа бодай у першому читанні забракло декілька голосів («за» — 223 депутати), а 245 обранців спрямували документ на повторне перше читання до профільного комітету.

За основу Верховна Рада підтримала (315 «за») також законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо звільнення від сплати судового збору у зв’язку з оскарженням постанов у справах про адміністративні правопорушення» (№ 3424). 

Народні депутати розглянули також за скороченою процедурою два альтернативні законопроекти «Про внесення змін до розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону «Про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (№№ 3692, 3692-1).

Основний проект доповідала голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, автор законодавчої ініціативи Галина Третьякова. За її словами, 15 квітня, вносячи зміни до Державного бюджету, парламент призупинив фінансування активних програм сприяння зайнятості, а також витрати на інформаційно-аналітичну систему Державної служби зайнятості, яка забезпечує діяльність і виплати за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. «Водночас, станом на 19 серпня кількість безробітних зросла на 81,6% і нині становить 77%», — наголосила вона, зауваживши, що законопроектом пропонується розблокувати фінансування активних програм для того, щоб активізувати працевлаштування безробітних осіб. Зокрема, як повідомила депутат, «до кінця поточного року залишок коштів у сумі 322 млн грн може бути спрямовано на організацію безробітними підприємницької діяльності — 19,7 млн грн, професійне навчання безробітних — 44 млн грн, організацію громадських робіт, видачу ваучерів на навчання — 2,9 млн грн, компенсацію роботодавцям ЄСВ — 92 млн грн. А також на компенсацію роботодавцям витрат на оплату праці ВПО — 21 млн грн».

В альтернативному проекті Наталії Королевської («ОПЗЖ») пропонувалося в цілому відновити належну роботу системи соціального страхування в Україні шляхом скасування обмежень у фінансуванні видатків фондів соціального страхування.

Вислухавши всі «за» та «проти», Верховна Рада 316 голосами підтримала за основу законопроект Галини Третьякової № 3692.

Проект закону «Про адміністративну процедуру» (№ 3475), який має довгу історію, адже подібні законопроекти подавалися до парламенту вже шість разів, народні депутати також підтримали у першому читанні — 290 «за». 

Цього дня було ухвалено також проекти законів:

«Про внесення змін до Закону України «Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України» щодо забезпечення належних умов роботи тимчасових слідчих і тимчасових спеціальних комісій Верховної Ради України» (№ 3681) — за основу та в цілому;

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» (№ 3623) — за основу;

«Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання розвитку галузі електричного транспорту в Україні»    (№ 3476) — за основу;

«Про внесення змін до Митного кодексу України щодо стимулювання розвитку галузі електричного транспорту в Україні (№ 3477) — за основу;

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення діяльності музеїв закладів вищої освіти (№ 2588) — у другому читанні та в цілому;

«Про надання будівельної продукції на ринку» (№ 2698) — у другому читанні та в цілому;

«Про внесення змін до статті 3 Закону України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» щодо підвищення особам з інвалідністю з дитинства надбавки на догляд» (№ 2031) — у другому читанні та в цілому;

«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо передачі корпоративних прав в управління» (№ 3435) — у першому читанні та в цілому;

«Про внесення змін до Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна» (щодо парламентського контролю за приватизацією державного майна) (№ 3552) — за основу та в цілому.

У цілому було підтримано також низку ратифікаційних питань:

«Про ратифікацію Угоди про спільне виробництво аудіовізуальних творів між Кабінетом Міністрів України та Урядом Канади (№ 0040); «Про ратифікацію Договору між Україною та Королівством Марокко про правову допомогу у кримінальних справах та екстрадицію» (№ 0041); «Про ратифікацію Договору між Україною та Королівством Марокко про правову допомогу у цивільних і комерційних справах» (№ 0042); «Про ратифікацію Договору між Україною та Королівством Марокко про передачу засуджених осіб» (№ 0043); «Про ратифікацію Договору між Україною та Йорданським Хашимітським Королівством про передачу засуджених осіб» (№ 0044); «Про ратифікацію Договору між Україною та Йорданським Хашимітським Королівством про взаємну правову допомогу у кримінальних справах» (№ 0045); «Про ратифікацію Договору між Україною та Йорданським Хашимітським Королівством про видачу правопорушників» (№ 0046); «Про ратифікацію Договору між Україною та Йорданським Хашимітським Королівством про взаємну правову допомогу у цивільних справах» (№ 0047).

У цілому було підтримано також проекти постанов: «Про внесення змін до додатка до Постанови Верховної Ради України «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2020 році» та «Про проведення парламентських слухань на тему: «Проблеми виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини» (11 листопада 2020 року) та «Про рекомендації парламентських слухань на тему: «Організація протиракової боротьби в Україні. Проблеми та шляхи їх вирішення».

Зранку з парламентської трибуни із заявою від імені ТСК для здійснення парламентського контролю за розслідуванням нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів протягом 2017—2019 років виступила народний депутат Соломія Бобровська («Голос»). Вона заявила про судове свавілля у справі Сергія Стерненка. «Ми, члени ТСК, заявляємо, що прокурорське досудове свавілля у справах щодо нападів на Сергія Стерненка сягнуло свого історичного максимуму. Минулого тижня Верховний Суд відмовив      С. Стерненку в розгляді справ щодо нападу на нього по суті в Києві. Аргументувавши це тим, що одна зі сторін — дружина загиблого нападника Кузнєцова мешкає в Одесі. 31 серпня під час першого підготовчого засідання в Одесі на С. Стерненка було вчинено ще один напад», — заявила депутат.

Представники прокуратури під час засідання, за словами С. Бобровської, вимагали зміни запобіжного заходу С. Стерненку на тримання під вартою. «На думку представників прокуратури, підставою для зміни запобіжного заходу є відсутність авторитетних поручителів та гарантії відвідування Стерненком судових засідань», — наголосила вона, додавши, що готовність взяти Стерненка на поруки висловили щонайменше десять народних депутатів, а також шановні громадські діячі.

Насамкінець народний депутат від імені ТСК закликала Верховний Суд та Офіс Генпрокурора припинити свавілля у справі Стерненка і повернути розгляд справи в Київ.

Із днем народження цього дня вітали Богдана Кицака (фракція «Слуга народу»).

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.