На підставі лютневого рішення сесії сам диспансер було реоргані-зовано в комерційне неприбуткове підприємство. До його складу ввійшли ще дев'ять фтизіопульмонологічних відділень області. В результаті скорочується велика кількість медичного й адміністративного персоналу, ліквідуються підрозділи та лабораторії, а підприємству не вистачає фінансування.

Сьогодні в облраді вирішили з'ясувати реальний стан речей. Для цього створили тимчасову контрольну комісію, яка розробить рекомендації і пропозиції із поліпшення роботи фтизіопульмонологічної служби на території області.

Члени комісії вже перевірили безпосередньо КНП «Запорізький регіональний фтизіопульмонологічний клінічний лікувально-діагностичний центр» і дитячі відділення № 1 і № 2 (його вже більше року не можуть ввести в експлуатацію).

Директор КНП Олександр Тищенко нарікає на незадовільне фінансування — цього року воно скоротилося наполовину порівняно з минулим. А співробітники відділень обурені ліквідацією лабораторій на місцях, необхідністю виготовлення печаток «за свій рахунок», скороченням койкомісць, персоналу тощо.

Дитяче відділення №1 сьогодні залишається єдиним місцем у всій області, де приймають пацієнтів від 0 до 18 років з різними формами туберкульозу.

«Відділення розраховане максимум на 35—40 койко-місць, а ми зараз розміщаємо 49 дітей і облаштували 50 ліжок. Дітям не вистачає цієї території. До того ж у зв'язку з реформуванням бракує коштів на харчування, медикаменти й заробіт-ну плату 29 працівникам. Ми не здатні забезпечити дітей усім необхідним», — наголошує завідувачка відділення Людмила Чернишова.

В обласній раді нагадали, що торік за сприяння німецького агентства з розвитку (Німецьке товариство міжнародного співробітництва GIZ) було реконструйовано дитяче відділення № 2. «Воно має більшу площу, розраховане на 78 дітей (од-нак, зважаючи на фінансовий стан, може прийняти тільки 40), оснащене новітньою системою пожежної безпеки (сигналізація, система оповіщення, спеціальне обладнання для швидкої евакуації), сантехнікою і кухонним приладдям, новітніми тепломережами, будівля енергоефективна. Тут діти зможуть перебувати ра-зом з одним із батьків», — зазначають в облраді.

Водночас через проблеми з документацією підряднику, який виконував ремонт, не виплачено 3,6 мільйона гривень. І поки питання вирішується в суді — нове відділення так і не працює.

«Уже сьогодні бачимо недоліки й можемо у звітах формувати свої зауваження та рекомендації. Разом із працівниками КНП ми повинні стати інструментом вирішення болючих питань. Спільними й узгодженими діями депутатів облради, членів комісії і фахівців фтизіопульмонологічного лікувально-діагностичного центру виробити механізм, який допоможе подолати кризу», — підбиває підсумки перших перевірок голова депутатської комісії Олег Буряк. Він додає, що Запорізька область лідирує із захворюваності на туберкульоз в Україні. А директору центру радить, насамперед, бути менеджером, а потім лікарем-практиком. «Саме від вас залежить, наскільки ефективним буде підприємство, буде почуто те чи інше питання на рівні влади, яка завжди відгукнеться і надасть вам підтримку, зокрема й у питанні фінансування», — резюмував депутат.

Найближчим часом комісія проведе виїзне засідання і в інших відділеннях фтизіопульмонологічної служби. На черзі — стаціонарне Мелітопольське протитуберкульозне відділення. За результатами сформують пакет пропозицій і рекомендацій і подадуть їх на розгляд сесії обласної ради.

Справка

До складу комісії ввійшли депутати облради Олег Буряк (голова), Олена Климченко, Василь Хвостак, Геннадій Шевченко і його помічник Дмитро Луц, а також начальник управління з питань соціально-економічного розвитку й бюджету Оксана Клиба.

Фото з відкритих джерел.

Запорізька область.