В Україні є успіхи щодо збільшення представництва жінок у політичній сфері, зокрема на рівні Верховної Ради України. Однак українським жінкам потрібно боротися, і не лише за кількість мандатів у парламенті та в місцевих радах, а й за участь у прийнятті найважливіших рішень у житті держави та громад. Таку думку висловила заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк (на знімку в центрі) під час участі в Київському форумі рівних прав і можливостей.

«Ми справді маємо великі успіхи. Якщо порівнювати з першим скликанням парламенту, то там було 2 відсотки, а нині в нас 21 відсоток жінок, — підкреслила Олена Кондратюк. — Це свідчить про хороші зміни в країні. Але лише три з 23 комітетів парламенту очолюють жінки. Жінки не очолюють комітети Верховної Ради України, які приймають рішення про бюджет, фінанси, податки, енергетику та інші ключові питання, пов’язані зі справедливим розподілом благ та ресурсів у суспільстві. Віце-спікерками стають жінки, а от спікерами стають чоловіки, що теж можна змінювати, як на мене».

Парламентарій також додала, що в апараті Верховної Ради більшість співробітників — жінки (68 відсотків). Проте в керівництві апарату немає жодної жінки. За її словами, схожа ситуація спостерігається і на рівні громад та великих міст. До прикладу, з 13 постійних комісій Київради лише дві очолюють жінки, які відповідальні за питання освіти, спорту, туризму, культури, а не вирішення бюджетних питань, власності або землі. Серед дев’яти заступників голови КМДА лише дві жінки.

Олена Кондратюк висловила сподівання, що за результатами цьогорічних місцевих виборів «до органів влади прийдуть професійні, кваліфіковані, віддані своїй справі жінки, які працюють у різних сферах та мають великий досвід роботи у громадах». Цьому, на її переконання, сприятиме ухвалений Верховною Радою новий Виборчий кодекс та 40-відсоткова квота на осіб однієї статі у виборчих списках.

«Тепер політичні партії беруть на себе відповідальність за міста і великі громади від 10 тисяч виборців. І це унікальне вікно можливостей для жінок, яким треба обов’язково скористатися. Відверто кажучи, нині політичні партії більше потребують жінок, ніж жінки потребують політичних партій», — зауважила заступниця Голови Верховної Ради України.

На її думку, це несправедливо, коли в Україні жінки становлять понад 50 відсотків населення, але при цьому вони мають незначне представництво в громадах, у міських та обласних радах.

«Це великий виклик, з яким повинні впоратися політичні партії. Ті політичні партії, які знайдуть у собі силу, сміливість, наполегливість і відповідальність прийняти до своїх політсил якомога більше жінок, матимуть майбутнє. Активна участь жінок у місцевих виборах та їх обрання до органів місцевого самоврядування — це крок до нової якості політики на рівні громад та загалом в Україні», — переконана Олена Кондратюк.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

Фото прес-служби апарату Верховної Ради України.