10—14 вересня в Ужгороді та селищі Дубовому Тячівського району на Закарпатті відбуватиметься ІІ Літературно-мистецький онлайн «Чендей Фест-2020», присвячений 55-й річниці першого показу світового шедевра кінорежисера Сергія Параджанова «Тіні забутих предків». Автором сценарію цієї знаменитої стрічки був письменник-закарпатець, лауреат Шевченківської премії Іван Чендей.

З цієї нагоди до Ужгорода приїде виконавиця головної жіночої ролі знаменитої кінострічки — народна артистка України Лариса Кадочникова. За роль Марічки у фільмі «Тіні забутих предків» 1991 року актриса удостоєна Національної премії України імені Тараса Шевченка.

— У дворику Закарпатського обласного художнього музею імені Йосипа Бокшая відбудеться круглий стіл «Закарпатці в «Тінях забутих предків». Онлайн-подію можна буде дивитись на сторінці у Фейсбуці «Письменник Іван Чендей» та на YouTube-каналі «Ужінформ», розповіла дочка прозаїка Марія Чендей-Трещак.

Доречно зазначити, що проект «Чендей Фест-2020» реалізується в рамках партнерської програми «Культура. Туризм. Регіони» Українського культурного фонду, Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» та Офісу розвитку малого і середнього підприємництва при Мінекономрозвитку України.

Проведення цього мистецького заходу підтримують також ужгородське міське управління культури і Міжнародний благодійний фонд імені Івана Чендея.