Народні депутати України Анна Пуртова, Андрій Жупанин, голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Урочиста церемонія передачі очільникам київських лікарень сертифікатів на використання відремонтованих апаратів штучної вентиляції легень (ШВЛ) відбулася вчора в медіа-центрі Верховної Ради.

Як повідомив під час урочистостей народний депутат Андрій Жупанин, у березні група народних депутатів вийшла з ініціативою ремонту непрацюючих апаратів ШВЛ.

За його словами, «ремонт апаратів є швидшим — займає до одного місяця, тоді як купівля нового може тривати кілька місяців, дешевшим — коштує до чотирьох тисяч євро, тоді як новий апарат може коштувати майже 25 тисяч євро, а також зручнішим, оскільки лікарі вже вміють користуватися цими апаратами».

Ініціативна група знайшла фінансування, непрацюючі апарати марки iVent 201, яких по Україні виявилося 94, і за останні шість місяців всі їх відремонтувала.

«Більшість із них буде передано в лікарні України протягом двох тижнів, а сьогодні ми передаємо сертифікати на відремонтовані ШВЛ шести київським лікарням», — повідомив народний депутат.

За його словами, спонсорами ініціативи стали фонд з ліквідації наслідків COVID-19 при Офісі Президента України, НАК «Нафтогаз України» та інші.

Одна із співавторів ініціативи народна депутатка Анна Пуртова у своєму виступі подякувала медикам, які борються з пандемією, спричиненоюю COVID-19.

«Ви не злякалися і вступили в бій, розробили ефективні методи боротьби і способи боротьби з коронавірусом і надали нам усім упевненість, що перемога можлива. Я хочу подякувати особисто кожному із вас і хочу запевнити, що ваші потреби завжди будуть почуті», — сказала вона.

Як повідомив голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, за кошти компанії було відремонтовано 49 апаратів ШВЛ, зокрема й ті, які передаються в лікарні сьогодні.

«Це чудова і яскрава ініціатива, що народні депутати знайшли щось, що можна зробити дуже швидко, дуже ефективно на користь суспільству, використовуючи обмежені ресурси як державних компаній, так і приватних донорів», — сказав він і висловив вдячність народним депутатам за ідею та можливість долучитися до неї, а лікарям — «за працю на передовій боротьби з коронавірусом».

Сертифікати на отримання відремонтованих апаратів ШВЛ вручили керівникам лікарень: Київський міський пологовий будинок № 3, Клінічна лікарня № 15 Подільського району міста Києва, Київська міська дитяча клінічна інфекційна лікарня, Київська міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги, Київська міська клінічна лікарня № 12, Київська міська клінічна лікарня № 2. Апарати будуть доставлені в заклади сьогодні протягом дня.

Також було вручено подяки від народних депутатів за посильний внесок, який керівники лікарень та лікарні роблять у боротьбу із пандемією.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.