Інститут біології клітин НАН України, який розташований у Львові, виграв три гранти від Національного фонду досліджень: для створення антибіотика нового покоління, розроблення нових біоаналітичних продуктів на основі штучних ферментів та наноматеріалів, а також на створення вакцини проти коронавірусу.

Голова Львівської ОДА Максим Козицький, який зустрівся з директором інституту Андрієм Сибірним та його заступником Костянтином Дмитруком (на знімку), вважає, що це великий успіх Інституту біології клітин. Уперше за роки незалежності львівський науковий заклад здобув перемогу серед великої кількості претендентів на всеукраїнському рівні.

Як розповів доктор біологічних наук Андрій Сибірний, існує так званий феномен антитілозалежного посилення інфекції, що полягає в посиленні інфекційного процесу в присутності антитіл, специфічних до білка «корони» SARS-CoV-2. Львівські науковці врахували світовий досвід і для отримання антитіл мають намір використати різні частини білка «корони» для уникнення цього феномена. І напрацьовуватимуть фрагменти вірусних білків на дріжджах, бо це швидше і дешевше, ніж на тваринних клітинах. Андрій Сибірний, який отримав грант на суму 10 млн грн для пошуку вакцини проти коронавірусу, сподівається, що через півроку отримає дріжджові продуценти вірусних білків, і вже тоді випробує їх на тваринах.

А Костянтин Дмитрук наголосив, що за підозри на COVID-19 призначають кілька типів антибіотиків, щоб запобігти розвитку супутніх бактеріальних інфекцій. Але при їх тривалому застосуванні бактерії знаходять механізми захисту. Відбувається постійна «гонка озброєнь». І в цій гонці науковці мають бути на крок попереду.

«Саме тому пошук нових антибіотиків та створення відповідних продуцентів є одним із головних завдань сучасної молекулярної генетики, біотехнології та медицини. У розвинутих країнах на створення нового антибіотика треба затратити до мільярда доларів, а окупність таких препаратів — десятки років. Фармацевтичні компанії неохоче беруться за такі проекти, тому тут важлива підтримка держави», — зазначив Костянтин Дмитрук, який виграв грант у понад 5 млн грн на розроблення нового антибіотика.

Під час зустрічі з головою ОДА Максимом Козицьким науковці обмінялися думками з приводу боротьби з коронавірусом, обговорили специфіку тестування майбутньої вакцини та варіанти досліджень на трансгенних тваринах.

Фото прес-служби ОДА.