Під час засідання генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота представив результати роботи та перспективні проекти ПрАТ «Укргідроенерго». А також стратегію розвитку компанії щодо забезпечення регулюючих потужностей енергосистеми України. Зокрема, він поінформував про підсумки роботи компанії за останні 10 років та 2019 рік, повідомляє Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.

За словами Ігоря Сироти, на сьогодні у компанії працюють 3200 людей. «Укргідроенерго» має 103 агрегати. За останні 10 років введено 1100 МВт нових потужностей за рахунок запуску трьох нових агрегатів і реконструкції діючих. Основні напрями розвитку компанії: будівництво нових об’єктів і реконструкція та модернізація об’єктів, які були побудовані ще у минулому столітті. Ці плани реалізовуються за рахунок коштів Світового банку, кредитування та власних коштів.

Цьогоріч планується здати в експлуатацію ще один новий агрегат потужністю 324 МВт і провести реконструкцію восьми агрегатів. За десять років компанія ввела 1,5 тисячі МВт нових потужностей. Усі об’єкти — і гідроспоруди, і греблі — 24 години на добу перебувають під автоматизованим контролем», — сказав керівник.

За минулий рік план реалізації електроенергії виконано на 77 відсотків через посуху і, як наслідок, зменшення водності. Цю проблему, на думку керівника підприємства, може вирішити будівництво двох гідроакумулюючих станцій.

Також із доповіддю виступив голова наглядової ради ПрАТ «Укргідроенерго» Валентин Гвоздій. Доповідачі відповіли на запитання членів комітету, зокрема, щодо екології та бачення участі компанії у розвитку водного транспорту.
«ПрАТ «Укргідроенерго» має важливу роль — забезпечувати енергосистему саме тими генеруючими потужностями, які сьогодні затребувані, в яких є критична необхідність, тому об’єкти, які збудовані і зараз будуються, дійсно надзвичайно важливі для стабільного функціонування енергетики країни, — резюмував голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус. — Зокрема, вони важливі для того, щоб можна було нарощувати зелену генерацію, генерацію з відновлювальних джерел. І «Укргідроенерго» має результати на цьому напрямку і може розвивати такі балансуючі потужності».

Комітет ухвалив рішення підтримати стратегію розвитку ПрАТ «Укргідроенерго» щодо реконструкції наявних ГЕС, ГАЕС та будівництво нових балансуючих потужностей, зокрема, третьої черги Дністровської ГАЕС у складі 5, 6, 7-го гідроагрегатів та Канівської ГАЕС; підтримати пропозицію Міністерства енергетики України та ПрАТ «Укргідроенерго» щодо реалізації інвестиційних проектів будівництва третьої черги Дністровської ГАЕС у складі 5, 6, 7-го гідроагрегатів та Канівської ГАЕС шляхом надання державних гарантій на залучення кредитних коштів. А також підтримати внесення змін до Державного бюджету на 2020 рік щодо надання вищезазначених гарантій.