На запитання журналістів, чи розглядатиме парламент окрему постанову щодо проведення місцевих виборів на Донбасі, Д. Разумков висловив сумнів, що постанову про проведення місцевих виборів може бути змінено.

«Будь-який народний депутат може зареєструвати будь-який проект постанови. Станом на сьогодні жодних постанов про зміни тієї постанови про проголошення виборів, яка була схвалена Верховною Радою, немає, — зауважив він. — На жаль, чи на щастя, на сьогодні ситуація є такою, що внести зміни до постанови про оголошення виборів, яка була ухвалена Верховною Радою, м’яко кажучи, дуже складно. Бо, як я уже неодноразово говорив, це може поставити під сумнів організацію виборів, які сьогодні готуються і до яких готується вся держава. І раніше ми бачили позицію і представників Офісу Президента, і громадського сектору, і політичних партій щодо цієї ситуації. І наскільки мені відомо, вона не змінювалась».

Водночас глава парламенту висловився за схвалення законопроекту, який би забезпечив ЦВК всіма необхідними умовами для проведення місцевих виборів. «Я свідомий того, що вибори будуть впливати на нашу роботу, але тим не менше, зможемо досить ефективно попрацювати і в цей пленарний тиждень, і наступного пленарного тижня до виборів», — сказав Д. Разумков.

Глава парламенту наголосив на потребі створення належних умов для нормальної роботи педагогічних працівників у зв’язку з пандемією коронавірусу, зауваживши, що народні депутати хочуть почути пропозиції від в. о. міністра освіти, і Верховна Рада готова долучитися до оперативного розв’язання проблем. Д. Разумков наголосив на потребі вирішення питання про підвищення зарплат освітянам і медикам у період пандемії коронавірусу.

Щодо роботи тристоронньої контактної групи під час мінських перемовин, і, зокрема, призначення до складу ТКГ Вітольда Фокіна, Д. Разумков зауважив, що у нього «дещо інші підходи до кадрових призначень». Водночас він запевнив: «Верховна Рада робить все можливе і навіть більше, щоб мир був досягнутий». На думку глави парламенту, потрібно більше інформувати суспільство про перемовини у нормандському форматі.

Журналісти також поцікавилися, яким літаком їздить у відрядження Голова Верховної Ради. Дмитро Разумков відповів, що за час своєї діяльності на цій посаді він жодного разу не користувався державним бортом. «Я розумію, що по різному буває логістика, і рано чи пізно, мабуть, і я до того буду вимушений звернутися, але якщо є можливість зекономити, мабуть це варто робити, — сказав він. — Ми літали (до Литви. — Ред.) економом, але завжди є свої плюси. Наприклад, під час пересадки у Варшаві була можливість зустрітися із Маршалком Сенату Польщі. Поки що державним літаком не користувався».

Щодо створення у парламенті ТСК у справі «вагнерівців» Д. Разумков повідомив, що станом на кінець минулого тижня подали свої кандидатури до складу цієї комісії лише три фракції: «Європейська солідарність», «Батьківщина» і «Голос».

Решта фракцій і груп поки що не надали свої пропозиції, тому це питання не розглядалося на Погоджувальній раді. «Але будемо дивитися — якщо фракції відповідно до законодавства подадуть кандидатів, будемо приймати рішення», — зауважив глава парламенту.

Щодо ТСК з розслідування вбивства Павла Шеремета, Голова Верховної Ради відзначив, що у парламенті створено багато тимчасових слідчих і спеціальних комісій, скажімо, вже діє комісія щодо нападів на громадських активістів. І, на його погляд, варто об’єднувати напрямки. «Бо не можемо створювати ТСК по кожному випадку — нападу на журналістів, активістів, представників різних політичних партій, — зазначив Д. Разумков. -Ми фактично тоді будемо займатися виключно створенням комісій, і народні депутати не зможуть займатися іншими аспектами. Розслідування повинно бути неупередженим, відповідати закону і не повинні звертати увагу на те, від якої фракції, партії, чи від якого видання журналіст, які ідеї підтримує той чи інший активіст».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут