Події із затриманням найманців з приватної військової компанії «Вагнер» у Мінську (це неофіційний спецпідрозділ російської військової розвідки, який діє під прикриттям влади) розвиваються по висхідній. Задіяні популярні журналісти, провідні мас-медіа, вкиди інформації професійно дозуються, розпалюючи інтерес до теми «вагнерівців». Усе як під час контрольованої і керованої зі сторони інформаційної кампанії.

Ці події нагадали епізод з мого роману «Блондинка для олігарха», який незабаром побачить світ у видавництві «Ярославів Вал», коли спецслужба олігарха викрадала і продавала державні секрети. Це майже типова історія для України, де найгучніші викиди інформації й найгучніші скандали роздувають олігархічні ЗМІ. І за всім цим стоїть чийсь інтерес. Просто так у нашому світі нічого не відбувається.

На першому етапі від цієї історії виграла Росія, перевівши стрілки на Україну, яка ніби намагалася заманити найманців у пастку. На другому етапі теж виграла Росія, бо внутрішні чвари та міжусобиці, які роздмухують українські фінансово-олігархічні клани, не сприяють згуртуванню всередині країни. На третьому етапі теж у виграші буде тільки Росія. Отож 3:0 не на нашу користь. І насамперед постраждає міжнародне співробітництво України. Коли всю інформацію викинуть на шпальти ЗМІ, деталізують, хто ж з нами захоче мати справу?

Тепер залишається лише деякі деталі розкласти по поличках. Перше: не можна було без відома російських спецслужб заманити 28 найманців, контрольованих російською військовою розвідкою, у Мінськ. Кілька з них обов’язково мали «стукнути», що їх намагаються кудись вивезти. Після чого всі події розвиваються під контролем ФСБ.

Друге: на першому етапі ми побачили блискучу інформаційно-психологічну операцію російської розвідки. Кремль домігся свого: білоруський бацька став зговірливим і слухняним.

Третє: якщо б лише один український журналіст здобув інформацію про «вагнерівців», жодних питань не виникло б. Пощастило! Але коли водночас задіяні три і більше ЗМІ, це нагадує добре сплановану кампанію. І знову виникає закономірне питання: кому це вигідно?

Четверте: викид інформації про «вагнерівців» могла організувати Росія чи спецслужби котрогось з українських олігархів, або водночас дві структури.

Інтерес Росії зрозумілий: посіяти зневіру і невпевненість у здатності української влади контролювати ситуацію в державі. Інтерес одного з українських олігархів теж зрозумілий: зробити владу більш поступливою й підштовхнути її до потрібних кроків. Куди не кинь, інтерес у цій історії один: вплинути на українську владу.

А тепер ще раз переглянемо матеріали «сенсаційної історії» і запитаємо: що з цієї історії отримаємо ми з вами? 3:0 не на нашу користь.

Перше правило, яким повинні керуватися ЗМІ, про що б вони не писали, чи вигідно це Україні? Роздування історії із затриманням російських найманців не вигідно Україні. Це на мій скромний погляд.