Представники усіх парламентських фракцій підписали та закликають підтримати проект постанови Верховної Ради про звернення до Кабінету Міністрів щодо вжиття невідкладних заходів для забезпечення безпечного освітнього процесу в умовах карантину, запровадженого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби   COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (№ 4082). Про це під час брифінгу повідомила співавтор проекту постанови, голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина («Слуга народу»).

Народний депутат нагадала, що під час пов’язаного зі створенням Фонду для боротьби з COVID-19 перегляду держбюджету-2020 було обрізано субвенції на соціальний захист педагогів та розвиток нової української школи, встановлено «нульове» фінансування президентського фонду з підтримки освіти, науки і спорту. «Це мінус п’ять мільярдів гривень і поки що ми нічого не отримали взамін цього секвестру бюджету», — зазначила Ю. Гришина, підкресливши, що засновники закладів освіти, які постраждали внаслідок цього секвестру, зараз дуже потребують допомоги держави.

«Ми знаємо, що фінансування закладів середньої освіти покладено на засновників — місцеві органи влади. Але сьогодні очевидно, що місцеві органи влади не можуть самостійно впоратися із цією проблемою та потребують допомоги. І саме тому проект постанови підписали представники усіх депутатських фракцій та груп, бо освіта об’єднує увесь сесійний зал», — сказала вона.

За словами Ю. Гришиної, проект постанови містить вимогу до уряду щодо негайного виділення 2,3 мільярда гривень на закупівлю засобів індивідуального захисту та організацію безпечного навчального процесу. «Забезпечення дітей та вчителів засобами індивідуального захисту — це перша вимога до уряду», — заявила народний депутат.

Друга вимога до Кабінету Міністрів передбачає запровадження доплат вчителям за роботу в особливо складних умовах. «Йдеться про доплату 50 відсотків до посадового окладу, що стане у 5,8 мільярда гривень», — повідомила Ю. Гришина. Щоб профінансувати доплати вчителям, уряду під час перерозподілу видатків Фонду боротьби з коронавірусом рекомендується передбачити видатки на запровадження нової бюджетної програми «Заохочення педагогічних працівників в умовах карантину». Загалом на ці дві бюджетні програми пропонується виділити 8,1 мільярда гривень.

«Ми всі живемо у дуже складні часи, проте парламент має звернути увагу на складну ситуацію, у якій перебувають діти і вчителі, та об’єднатися довкола цих вимог до уряду, бо діти — це майбутнє країни», — переконана народний депутат.