Напередодні Дня пам’яті українських журналістів, який відзначається щороку у третю п’ятницю вересня, у Києві на фасаді Національної спілки журналістів відкрили меморіальну дошку на честь Героя України, засновника «Української правди» Георгія Гонгадзе (на знімку). З відкриття знака розпочався тиждень пам’яті журналістів, які загинули, виконуючи свій професійний обов’язок, протягом якого у всіх регіонах відбудуться заходи із вшанування Ігоря Александрова, Бориса Дерев’янка, Василя Сергієнка, Вадима Комарова.

«Тепер на Хрещатику з’явився певний меморіальний комплекс із вшанування вбитих журналістів — і дошка Георгію Гонгадзе, і табличка з іменами колег, які загинули в минулі роки», — каже голова НСЖУ Сергій Томіленко.

«Ми з сумом констатуємо, що щороку десятками вимірюється кількість інцидентів фізичної агресії. З початку 2020-го ми визначили 49 таких випадків», — додав Сергій Томіленко. Він наголосив, що доля Гонгадзе є свідченням того, наскільки професія журналіста є небезпечною.

У відкритті меморіальної дошки Георгію Гонгадзе взяли участь представники Офісу Президента, КМДА, журналісти, громадські діячі. Пам’ятний знак виготовив скульптор Василь Маркуш з ініціативи Київської міської ради.

Фото Георгія Лук’янчука.