Голова правління «Азоту» Леонід Бугайов (в центрі) та голова профкому Валерій Черниш вшановують кращих робітників.

Ми прагнемо миру і стабільності в усьому. Безперечно, це стосується й трудової діяльності. Як цього досягти, коли з’являється стільки негараздів, стільки проблем, коли гостро постають розбіжності між працівниками і роботодавцями, порушуються вимоги законодавства про працю, трудові права найманих працівників, положення колективних договорів?

Нагальна потреба

На вирішення таких питань спрямовані й закони «Про соціальний діалог в Україні», «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)», діяльність державного органу — Національної служби посередництва і примирення (НСПП), Федерації профспілок України (ФПУ).

Роботи вистачає. Достатньо проглянути інформаційні повідомлення. Черкащина: зросли борги із зарплати у медичних установах  Сміли, облавтодорі. Житомирщина: скорочується медперсонал, на низці підприємств велика заборгованість із виплати заробітної плати. Одещина: знов-таки борги із виплати заробітної плати... Викликає занепокоєння ситуація в бюджетній сфері, у машинобудуванні, на транспорті. Здебільшого це стосується невиконання вимог законодавства про працю, погіршення умов праці, скорочення працівників. Запобігти соціальному загостренню, протестним акціям українське суспільство здатне цілком правовими засобами. Про вельми переконливі приклади цього розповів голова Федерації профспілок Луганської області та профкому Сєвєродонецького об’єднання «Азот» Валерій Черниш.

— Багаторічний досвід, — каже він, — переконав мене в необхідності задіяти для захисту трудових прав усі передбачені законодавством можливості. Зокрема, надану профспілкам, трудовим колективам можливість висувати вимоги до роботодавця, захищати інтереси людини праці колективним шляхом. Так було й з актуальними вимогами працівників нашого ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання «Азот» щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати та забезпечення стабільної її виплати, а також перерахування коштів на культурно-масову, спортивну та оздоровчу роботу. Справедливі вимоги 3400 «азотівців» за їхнім дорученням обстоював профком. Ми спробували різні методи, зокрема й масові акції. Але реально допомогло інше: активна участь Національної служби посередництва і примирення.

Дієва можливість

Методичну допомогу сторонам, сприяння вирішенню колективного трудового спору взяли на себе фахівці відділення НСПП у Харківській області, які нині опікуються й Луганщиною. Начальник відділення Сергій Лайков кілька разів приїжджав до Сєвєродонецька, проводив робочі зустрічі з керівниками Луганської ОДА, облпрокуратури. «Саме керівник відділення НСПП — додає В. Черниш, — забезпечив спільний пошук шляхів виходу з кризової ситуації. Ми вдячні посередникам за те, що вони виявили високу правову кваліфікацію, принциповість, наполегливість і, зрозуміло, дипломатичність».

Урегульовувати спір було важко, бо адміністрація підприємства не йшла на конструктивний діалог, ухилялася від примирних процедур в руслі закону. Але потрібні заходи врешті-решт вдалося виробити. Поступово борги загальним обсягом майже 90 млн грн було погашено, стабілізовано поточні виплати, перераховано затримані кошти, передбачені колективним договором. Тільки після офіційного повідомлення про виконання висунутих вимог Національна служба посередництва і примирення визнала колективний трудовий спір (конфлікт) між найманими працівниками та адміністрацією підприємства вирішеним.

Мабуть, і керівники підприємства при цьому, що називається, зітхнули з полегшенням. Усе-таки робота підприємства значно ефективніша не в часи конфронтації, а в умовах стабільного соціального партнерства.

Звісно, це лише один із прикладів. Аналогічні спори, як розповів В. Черниш, зареєстрували й по ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» та комунальному підприємству «Лисичанськводоканал». У першому, де працює майже дві тисячі осіб, уже задоволено справедливі вимоги працівників щодо встановлення режиму роботи згідно з правилами внутрішнього трудового розпорядку (з п’ятиденним робочим тижнем) та виплати зарплати відповідно до колективного договору, підвищено її рівень. На комунальному підприємстві спір ще триває, але вже чітко видно позитивні зрушення. У цих випадках співробітники відділення НСПП залучили до активної співпраці не тільки керівників області та міста, а й податкову та виконавчу служби.

Є що вдосконалювати

Профспілкові лідери впевнені, що така робота може бути ще ефективнішою, якщо посилити дієвість положень Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» та примирних процедур. Нагальною потребою залишається вдосконалення механізму врегулювання колективних трудових спорів у певних аспектах. Це стосується питань забезпечення захисту уповноважених представників найманих працівників, посилення відповідальності за порушення положень цього закону тощо. Доцільно було б законодавчо чітко визначити й відповідальність сторін колективного трудового спору, зокрема, за ухилення від створення примирних органів, від участі в примирних процедурах.

Важливо виробити та забезпечити більш дієву систему примусового виконання рішень, досягнутих у результаті примирних процедур (примирної комісії або трудового арбітражу); відповідальність за невиконання законних вимог Національної служби посередництва і примирення — державного органу, що сприяє врегулюванню колективних трудових спорів (конфліктів).

Такі кроки здатні зміцнити роль примирної діяльності, поширити її результативне застосування. Тоді вирішення колективних трудових спорів відбуватиметься в більш стислі терміни, сторони соціально-трудових відносин краще знаходитимуть шляхи усунення розбіжностей.

* * *

Держава дала роботодавцям та працівникам випробуваний світом механізм врегулювання розбіжностей, щоб у спільній справі в програші не був ніхто. Отже, залишилося не забувати про цей механізм, вміло використовувати його із загальною користю. У наступ за трудові здобутки йдуть разом.

Семен ПЕРЦОВСЬКИЙ, заслужений журналіст України.

Фото автора.

Завтра, 20 вересня, наш автор Семен Перцовський святкуватиме 70-річчя. Редакція газети приєднується до численних привітань ювіляру та зичить йому міцного здоров’я, щастя і творчих успіхів.